Senatorii au adoptat, marţi, un proiect legislativ care prevede pedepse cu închisoare de la şase luni la cinci ani pentru cei care încalcă un ordin de protecţie, măsură care vizează prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

Cine a inițiat proiectul

Proiectul, iniţiat de către deputaţii independenţi Mihaela Hunca, Gabriela Podaşcă şi Oana Vlăduca, are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, în sensul instituirii asistenţei juridice obligatorii a persoanei care solicită emiterea ordinului de protecţie, precum şi al înăspririi pedepsei pentru persoanele care încalcă acest ordin.

Potrivit unor amendamente admise, asistenţa juridică a persoanei care solicită ordinul de protecţie este obligatorie, iar încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie sau un ordin de protecţie provizoriu a oricăreia dintre măsurile prevăzute de lege şi dispuse prin ordinul de protecţie (sau ordinul de protecţie provizoriu) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani.

Definiția violenței domestice a fost extinsă

Violenţa cibernetică va fi inclusă în categoria violenţei domestice, prevede un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor – for decizional. Au fost 295 de voturi „pentru”, două „împotrivă” şi o abţinere.

Potrivit proiectului, „în sensul prezentei legi, violenţa domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima”.

Cum este definită violenţa cibernetică?

Violenţa cibernetică presupune „hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima”.