Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, încearcă să preîntâmpine o eventuală grevă în sistemul sanitar.

Alexandru Rafila, apel că sindicaliştii din Sănătate. Autorităţile fac toate corecţiile posibile, până la apariţia noii Legi a salarizării

El a venit, duminică seară, cu un apel îndreptat către sindicaliştii din Sănătate, confirmând simultan că autorităţile sunt conştiente de nevoia anumitor „corecţii” în ceea ce priveşte drepturile angajaţilor din sistem.

„Fac un apel public. Cred că sindicatele trebuie să colaboreze cu noi şi să sprijine desfăşurarea în continuare, în siguranţă, a actului medical, pentru că altfel, dacă se ajunge la încurajarea, de exemplu, unor demisii din serviciile de gardă, şi aşa mai departe, lucrul ăsta se va răsfrânge în primul rând asupra pacienţilor”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii subliniază că ce s-a acordat până acum nu este „apă de ploaie”, aşa cum au susţinut unii, efortul bugetar fiind unul consistent. Vor exista corecţii, în limita în care bugetul o permite, până la apariţia noii Legi a salarizării, a afirmat Alexandru Rafila.

„Suntem conştienţi de necesitatea unor corecţii, ele există, să ştiţi că efortul bugetar nu este mic. Am auzit o chestiune, că aceste drepturi acordate sunt pur şi simplu apă de ploaie.

Nu sunt apă de ploaie, înseamnă 65 de milioane de lei lunar pentru angajaţii din sistemul de sănătate, corectează nişte neconcordanţe, sau lucruri care nu erau corecte, în măsura în care pot fi corectate, în limitele bugetului existent şi până la apariţia unei noi legi a salarizării.

Apelul este de continuare a discuţiilor şi responsabilitate în ceea ce priveşte acordarea serviciilor medicale pentru pacienţi”, a mai spus şeful de la Ministerul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a mai transmis faptul că s-a ajuns deja la un acord cu Federaţia Sanitas, iar acum îşi doreşte să poarte discuţii şi cu reprezentanţii sindicatului Solidaritatea Sanitară, în vederea rezolvării problemelor şi inechităţilor semnalate de către angajaţii din domeniul sanitar.

Bani în plus la salariu începând cu data de 1 august. Detalii oferite de reprezentanţii Sanitas

Reamintim că, în urmă cu câteva zile, cei de la Federaţia Sanitas anunţau că au obţinut, printre altele, încadrarea tuturor salariaţilor din Anexa II şi Anexa VIII la Legea 153/2017 (atât salariaţii din Sănătate, cât şi cei din asistenţă socială) la salariul de bază maxim prevăzut de lege.

Sindicaliștii au obținut creșteri de venit pentru toate categoriile de angajați din sănătate, iar sursa de finanțare pentru aceste creșteri să fie Fondul Naţional Unic de Sănătate (FNUASS), nu bugetele instituțiilor medicale.

Potrivit Sanitas, aceste creșteri vor fi acordate începând cu 1 august 2023 şi reprezintă plata parţială, în avans, a creşterilor de venituri ce vor fi prevăzute în noua Lege a salarizării, acest lucru fiind şi o garanţie a faptului că noua legislaţie salarială va aduce creşteri pentru toţi salariaţii din sistem.

Asistenții medicali, tehnicienii de radiologie şi imagistică licenţiaţi, asistenţii medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţii în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţii medicali dentari licenţiaţi, asistenţii medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţii medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşele, asistenţii medicali, surorile medicale, indiferent de nivelul studiilor, vor primi 500 de lei în plus la salariu.

Mai mult decât atât, se vor acorda 100 lei, dar nu mai mult de 300 de lei lunar, pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția celor prevăzute la lit. a-c).

Suma de 500 de lei se acordă pentru medicii, indiferent de gradul profesional, care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază. Conform sursei citate, 1.000 de lei se acordă pentru medici, indiferent de gradul profesional, care efectuează lunar cel puţin două gărzi în afara normei legale de bază, şi 500 de lei pentru biologii, chimiștii şi biochimiștii care efectuează lunar cel puţin două gărzi.