De la începutul anului 2022 şi până în prezent, rezervele valutare mondiale au scăzut cu aproape 1.000 de miliarde de dolari, acest lucru însemnând 7,8%. Rezervele valutare au ajuns la 12.000 de miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare scădere înregistrată vreodată de către Bloomberg din 2003 încoace, a informat Bloomberg.

O parte din această scădere este din cauza modificării valorii diferitelor valute. În condiţiile în care dolarul american a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani în raport cu alte valute de rezervă, cum ar fi euro sau yenul. Modificarea curentă a redus şi valoarea în dolari a reţinerilor în alte valute. Diminuarea reflectă, de asemenea, tensiunile de pe pieţele valutare care pun presiune asupra băncilor centrale să recurgă la rezervele lor pentru a contracara deprecierea.

Japonia a cheltuit aproape 20 de miliarde de dolari în septembrie pentru a încetini deprecierea yenului

De exemplu, rezervele băncii din India au scăzut cu 96 de miliarde de dolari în acest an ajungând până la 538 de miliarde de dolari. Banca Centrală a Indiei a confirmat că modificările în valoarea activelor au fost responsabile pentru 67% din declinul rezervelor.

De asemenea, Japonia a alocat aproape 20 de miliarde de dolari în septembrie pentru a încetini deprecierea yenului, aceasta fiind prima acțiune a Băncii Japoniei pentru a susţine yenul după 1998. O situație similară a avut loc în Cehia unde Banca a reușit să scadă cu 19% deprecierea coroanei cehe începând din luna februarie.

„Toate acestea fac parte dintr-un catalog de simptome de tipul canarului într-o mină de cărbune. Încep să apară crăpături. Iar aceste steaguri roşii vor apărea din ce în ce mai des”, a afirmat Axel Merk, director de investiţii la Merk Investments.

Nu toate băncile dispun de resurse necesare pentru a atenua impactul deprecierii monedelor

Chiar dacă declinul a înregistrat cote maxime, practica utilizării rezervelor valutare pentru a combate deprecierea monedelor nu este o tactică nouă. Băncile centrale cumpără dolari şi îşi formează rezervele necesare pentru a încetini aprecierea monedei atunci când au loc intrări masive de capital străin. În perioade mai complicate, băncile centrale recurg la rezervele lor pentru a atenua impactul din urma ieşirii capitalurilor.

Majoritatea băncilor centrale dispun de suficientă muniţie pentru a continua intervenţiile. Rezervele valutare ale Indiei sunt în continuare cu 49% mai mari decât cele din 2017, suficiente pentru a acoperi pentru nouă luni de importuri. În schimb, în alte ţări, rezervele valutare se epuizează mult mai rapid. După ce au scăzut cu 42% în 2022, rezervele valutare de 14 miliarde de dolari ale Pakistanului nu sunt suficiente pentru a acoperi trei luni de importuri.