În luna mai a acestui an, au avut loc intrări de 1,451 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunea de euroobligaţiuni a Finanţelor în valoare nominală de un miliard de euro), alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

Pe de altă parte, de la rezervă au ieşit, luna trecută, 250 de milioane de euro reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar valoarea acesteia s-a situat la 3,624 miliarde de euro.Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 mai 2016 au fost de 36,296 miliarde de euro, în creştere de la 35,208 miliarde de euro, la 30 aprilie 2016.

Plăţile scadente în luna iunie 2016 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, reprezintă suma maximă lunară de rambursat pentru acest an şi însumează circa 1,811 miliarde de euro, se menţionează în comunicat.

Pe de altă parte, plăţile efectuate în perioada ianuarie – mai 2016 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, au totalizat 2,474 miliarde de euro, iar cele scadente până la finele anului însumează aproximativ 2,921 miliarde de euro. AGERPRES