Sorin Grindeanu dorește digitalizarea transporturilor rutiere de mărfuri

Sorin Grindeanu s-a întâlnit joi cu omologul său din Republica Moldova. Oficialii au semnat două memorandumuri importante pentru infrastructura rutieră dintre cele două țări.

Grindeanu a concentrat discuțiile cu Andrei Spînu pe subiecte de interes comun, în special cele referitoare la domeniul transporturilor și infrastructura de transport. Cei doi oficiali au discutat și despre perspectivele de dezvoltare și cooperare în aceste domenii.

În urma acestei întâlniri, ministrul român a notat dialogul deschis pe care l-a purtat cu partenerii din Republică. El a precizat că România susține intrarea Republicii Moldova în „familia Uniunii Europene. Destinul Republicii Moldova este unul european, iar România este unul din marii susținători al acestui demers”, a declarat Grindeanu.

Memorandumurile semnate se referă la înțelegeri între departamente. În cazul primului dintre acestea, „Memorandumul privind cooperarea în domeniul transporturilor și infrastructurii de transport” cei doi ministri au convenit asupra dezvoltării unor relații de parteneriat reciproc, precum și între instituțiile responsabile în domeniul transporturilor și infrastructurii de transport

„Memorandumul privind cooperarea în domeniul digitalizării transporturilor rutiere de mărfuri” presupune implementarea în cele două state a e-CMR în transportul rutier internațional de mărfuri între România și Republica Moldova.

Ce este sistemul informatic e-CRM

Un comunicat al Ministrului Transporturilor arată că prin cele două acte semnate, ministerele și-au stabilit responsabilitățile în vederea implementării acestui sistem informatic. Acest lucru se va realiza în primul rând prin asigurarea cadrului legislativ național.

„Ținând seama de noutatea demersului respectiv, s-au stabilit responsabilitățile ministerelor coordonatoare din domeniului transporturilor din cele două țări în vederea implementării sistemului informatic e-CMR, prin asigurarea cadrului legislativ național care să asigure implementarea și funcționarea acestuia, asigurarea elementelor de securitate a datelor, a accesului autorităților la datele relevante, criterii de certificarea a sistemului de către autoritățile competente”, anunță Ministerul.

Sistemul digital e-CMR va permite, potrivit Ministerului, eficientizarea transportului rutier internațional de marfă, simplificarea formalităților, transparența operațiunilor de transport.

„Ținând seama de dimensiunea transportului rutier de marfă între cele două state (în anul 2022 au fost efectuate aproximativ 388.000 operațiuni de transport rutier de marfă între România și Republica Moldova), crearea unui sistem informatic viabil e-CMR în transportul rutier internațional între cele două state va contribui, în mod considerabil, la eficientizarea transportului rutier internațional de marfă, simplificarea formalităților, transparența operațiunilor de transport.

Considerat ca un demers pilot, partea română dorește să extindă conceptul e-CMR în relația cu alte state interesate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.