„Bursa din Atena a închis luni pe un colaps istoric, cu o scădere de 16,23% a indicelui principal Athex, care a încheiat la 668,06 puncte. Un astfel de declin a mai fost văzut în decembrie 1987. Bursa din Atena a fost redeschisă luni după cinci săptămâni. Încă de la prima tranzacție, Athex a pierdut 22%, înainte de a se stabilizara la aproximativ 16% la mijlocul zilei. Băncile, care reprezintă aproximativ 20% din indicele bursier grec au fost cele mai afectate: ele au pierdut la deschidere aproximativ 30%. Pe de altă parte, sectorul de producţie din Grecia a fost absolut distrus în luna iulie, în condiţiile în care au fost introduse controale de capital, iar negocierile de salvare au atins un punct culminant dramatic, arată cel mai recent sondaj Markit. Dată arată că industriașii greci şi-au văzut firmele pe marginea prăpastiei. Indicele PMI Purchasing Manager Index s-a prăbuşit, iar gradul de ocupare a forței de muncă a scăzut cu cea mai rapidă rată în cei 16 ani de când Markit măsoară sectorul de producție din Grecia. Chiar și în cele mai rele timpuri ale crizei financiare și a crizei euro, indicele a scăzut sub 40 pentru scurt timp doar în lunile anterioare. Tot ce se află sub 50 semnalează ca un sector este în recesiune, dar în general cifra se află în jurul acestei valori. Un scor de 60 este considerat a fi un boom grav, iar o cifră de 40 este vazută ca o criză majoră. Indicele PMI al Greciei a atins 30.2 în luna iulie”, mai scrie Le Monde.

“Fost trader, condamnat la 14 ani de închisoare pentru manipularea pieţei valutare”, titrează The Guardian, în pagina sa electronică.

„Fostul trader din City, Tom Hayes, a fost condamnat la 14 ani de închisoare, fiind prima persoana care a fost condamnată pentru fraudarea ratei dobânzii Libor. Hayes, în vârstă de 35 de ani, un fost trader pe yen al UBS si Citigroup, a fost găsit vinovat de opt capete de acuzare, de conspirație în vederea comiterii de fraude. În sentinţa sa pronunţată la Southwark Crown Court din Londra, judecătorul a spus: "comportamentul despre care vorbim aici este unul necinstit și greșit și în consecinţă se transmite un mesaj în lumea bancară. Reputația Libor este importantă pentru oraș ca sector financiar, ca şi pentru instituțiile bancare ale orașului. "Probitatea și onestitatea este esențială, ca de altfel şi încrederea. Activitatea Libor care s-a aflat în centrul atenţiei în acest caz a pus totul în pericol." Tom Hayes şi-a susţinut nevinovăţia în privinţa manipulării ratei Libor, argumentând că practicile care i se reproşează sunt utilizate frecvent pe Wall Street. UBS a recunoscut că a manipulat rata Libor, în funcţie de care sunt fixate ratele dobânzilor la credite ipotecare şi alte tipuri de produse financiare.”

“Spirala mortală din Puerto Rico a început în mod oficial”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

“Finanțele Publice din Puerto Rico PFC nu au reușit în mod oficial să facă o plată la 1 august. Președintele Băncii de Dezvoltare din insulă, Melba Acosta a spus că a plătit 628.000 de dolari din datoria de 58 milioane dolari. Potrivit CNBC, agenția de rating Moody’s consideră că este vorba despre un default. Acest lucru înseamnă practic că multe evenimente dureroase sunt pe cale să se pună în mișcare. Investitorii din PFC se pregătesc acum să negocieze un plan de restructurare – ei vor presa probabil guvernul sa ia măsuri de austeritate, cum ar fi reducerea costurilor și creșterea impozitelor. Discuțiile vor fi monitorizate îndeaproape de investitori care dețin o parte din datoriile Puerto Rico în valoare de 72 de miliarde de dolari, care pot ajunge de asemenea în același proces.”

„Puerto Rico, în incapacitate de plată”, titrează The Wall Street Journal.

 „Puerto Rico a ratat luni cea mai mare parte o plată de 58 de milioane de dolari, marcând primul default de către Commonwealth-ul SUA și a agravat încercarea sa de a restructura datoriilor de circa 72 de miliarde de dolari. Plata pentru deținătorii de obligațiuni este prima care a fost sărită de guvernatorul Alejandro García Padilla în luna Iunie, când a declarat datoriile insulei sunt nesustenabile și a cerut negocieri cu creditorii, care variază de la persoane fizice la fondurile speculative.”