Revine stagiul militar obligatoriu? Vasile Dîncu a spus-o clar. Anunțul făcut luni, 14 martie

Luni seara, ministrul Apărării a declarat, la Digi 24, că nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu, subliniind că acest lucru nu este practic, precizând, de asemenea, că acum se merge pe armate profesioniste.

”În niciun caz nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu. Nu este nici practic. Astăzi se merge pe armate profesioniste. Mi se pare că o parte – şi nu este propagandă, avem chiar informaţii oficiale – cea mai importantă parte a trupelor ruse care s-au împiedicat în Ucraina sunt formate din tineri fără pregătire militară. Sunt noi, au venit acum şi nu reprezintă un avantaj pentru armata rusă în acest moment”, a declarat Vasile Dîncu.

Stagiul militar obligatoriu nu s-ar putea susține din punct de vedere economic

În plus, ministrul Vasile Dîncu a mai spus că un asemenea efort nu poate fi susținut nici din punct de vedere economic, subliniind că este vorba despre un cost imens pentru România.

”Stagiul militar obligatoriu ar însemna să fie şi un cost imens pentru noi, să ai sute de mii…Într-o generaţie de 200.000 de oameni într-un an, presupunem că avem o cohortă de 400.000, jumătate sunt bărbaţi (…) Nici economic nu poţi să susţii un asemenea efort”, a declarat ministrul Apărării la postul de televiziune.

El a mai spus că, în caz de mobilizare, nu pot fi mobilizate toate persoanele între anumite vârste, dacă acestea nu au făcut stagiul militar.

”Nu poţi să negi orice participare la un conflict ca şi cetăţean al unei ţări, asta nu poţi să spui”, a fost declarația ministrului Apărării, care a ținut să sublinieze că persoanele care nu au pregătire militară nu vor merge pe front.

Proiectul care prezintă stare de criză nu este de actualitate

În urmă cu câteva zile, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a vorbit despre proiectul privind starea de criză din România care a ajuns în media.

Potrivit acestuia, proiectul de lege apărut în spaţiul public privind situaţia de criză şi pregătirea unei rezerve generale în caz de război, în care să fie cuprinşi bărbaţii români între 18 şi 60 de ani, nu este de actualitate.

Totodată, ministrul a mai explicat că informațiile făcute publice sunt doar o colecție de prevederi fără expunere de motive și fără detalii, adică un draft care nu era pregătit pentru a intra în trasparență.

În acest sens, el a menționat că în momentul în care va exista un astfel de proiect real și complet, acesta va fi făcut public.

”Proiectul ajuns în media era o colecţie de prevederi din mai multe legi, fără expunere de motive, fără detalii. Nu este de actualitate. Era un draft, nu era pregătit pentru a intra în transparenţă. Când avem un proiect, anunţăm noi opinia publică”, a precizat Vasile Dîncu.