Atenţionare din partea meteorologilor, valabilă pentru 14 judeţe din ţară. Este Cod Galben în România!

Atenţionare Cod Galben de la ANM, valabilă până luni noapte

Sursă: ANM

Mai exact, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni, 5 iunie, o avertizare de tip Cod Galben ce vizează instabilitate atmosferică în mai multe regiuni din 14 judeţe ale României.

Atenţionarea meteo este valabilă luni până la ora 22:00.

ANM vorbeşte despre vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, începând de luni, 5 iunie, ora 12:00 şi până la ora 22:00. Vor avea loc frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi intensificări ale vântului.

Zonele vizate de Codul Galben se află la munte şi în sudul şi estul Transilvaniei.

În intervale scurte de timp (1 – 3 ore) cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp, mai transmit specialiştii ANM.

Unde va mai ploua în România săptămâna aceasta?

Pe de altă parte, referitor la starea vremii în zilele următoare, meteorologii ANM avertizează că vremea rea se va manifesta în continuare în România în unele regiuni, însă temperaturile vor fi, în general, destul de ridicate.

Ploile se semnalează pe arii restrânse și mult, mult mai slabe cantitativ. Acest aspect al ploilor îl vom regăsi și mâine (luni – n.r.). Dezvoltări noroase, mai multe în zonele montane, în centrul țării, unde vor fi averse, probabil că se vor mai depăși ușor 20-25 litri pe metrul pătrat, în intervale scurte de timp, iar spre seară și noaptea vom regăsi astfel de fenomene în partea de vest și de nord-vest a teritoriului.

Până la mijlocul săptămânii, ploile vor fi pe arii restrânse, nu însemnate cantitativ și se vor semnala în mod deosebit în jumătatea de vest a teritoriului, în condițiile în care, dacă temperaturile sunt mai scăzute astăzi în Oltenia, în Moldova, în Transilvania, în zona litoralului, de mâine acestea vor atinge valori de 27-28 grade în aproape toate regiunile.

Doar zona litoralului va fi cumva cu temperaturi mai scăzute, undeva la 20, cel mult 22-23 grade, în condițiile în care și vântul va prezenta ușoare intensificări.

În zona litoralului va prezenta intensificări și în zonele montane înalte, iar la mijlocul săptămânii, pe arii restrânse, în partea de sud și de est a teritoriului.

În Capitală, o vreme frumoasă, cu un cer însorit. Temperaturi de 25 până la 27 grade până la mijlocul săptămânii, fără ploi”, a explicat meteorologul Alina Şerban.