Raed Arafat spune că este important să respectăm aceste reguli de prevenire pentru a evita creșteri abrupte în ceea ce privește numărul de cazuri noi de COVID-19. Măsurile de relaxare aduc automat un număr mai mare de cazuri noi, la care autoritățile se așteptau deja, spune Arafat, dar este important să nu aibă un impact asupra sistemului sanitar.

„Nerespectarea lor (a regulilor de prevenire – n.r.) poate să ducă la creşteri care sunt dincolo de controlul nostru şi să nu putem să mai stăpânim situaţia. Ne-am aşteptat la creşteri, toată lumea ştia că relaxarea aduce creşteri, dar depinde aceste creşteri cât de persistente sunt, cât de abrupte sunt şi care este impactul lor pe sistemul sanitar”, a mai afirmat şeful DSU la Digi24.

Totul depinde de români, susține Arafat, care dacă nu respectă regulile ar putea să vadă cum măsurile de relaxare sunt date înapoi și își fac apariția noi restricții.

„Noi trebuie să vedem creşterea cât de constantă este. (…) Nu ar dori nimeni să revină asupra măsurilor de relaxare, dar dacă ai o creştere semnificativă care nu poate fi controlată sub nicio formă, poate aceste măsuri vor fi luate. Nimeni nu doreşte acest lucru de noi depinde dacă vom ajunge acolo sau nu” a mai afirmat Arafat.

Sursă foto: INQUAM/Liviu Chirică