Avansul a fost stimulat de preţul scăzut al ţiţeiului care a permis consumatorilor să-şi majoreze cheltuielile. 

Estimările preliminare publicate vineri de Eurostat indică o creştere peste aşteptări în Polonia, Cehia, România şi Bulgaria, dar datele din Ungaria au fost dezamăgitoare, din cauza încetinirii sectorului industrial şi a declinului producţiei agricole. 

'Datele de astăzi confirmă că economiile din Europa Centrală şi de Est continuă ritmul robust de creştere, în ciuda temerilor extinderii efectelor încetinirii pieţelor emergente', au declarat analiştii Capital Economics. Toate economiile din regiune sunt importatori de petrol şi au beneficiat de scăderea record a barilului de ţiţei, care a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii şapte ani. 

'Consumatorii au profitat de pe urma preţului mai scăzut al ţiţeiului, care a majorat veniturile reale, precum şi de politica fiscală şi monetară, mai relaxată', se arată în analiza Capital Economic. 

Polonia, cea mai importantă economie din regiune, a accelerat la 3,4% în trimestrul trei din 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, peste estimările analiştilor. În ritm trimestrial, avansul a fost de 0,9%. 

Banca Centrală a Cehiei (CNB) menţine dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05% şi a confirmat angajamentul instituţiei de a interveni pe pieţele valutare, dacă va fi necesar, pentru deprecierea coroanei, în vederea menţinerii unui curs de schimb de 27 de coroane pentru un euro. Eforturile Băncii Cehiei au sprijinit creşterea economiei cu 0,5% în trimestrul trei, comparativ cu precedentele trei luni, mai mult decât dublu faţă de estimările analiştilor, pe fondul majorării investiţiilor şi al cererii. În ritm anual, PIB-ul Cehiei a înregistrat un avans de 4,3%, al optulea trimestru consecutiv de creştere. 

În Ungaria, expansiunea a încetinit la 2,3% în ritm anual, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 2,5%. În schimb, România a raportat o creştere de 3,6% în trimestrul trei din 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, peste estimările analiştilor. 

'Credem că majorarea cheltuielilor de consum şi a investiţiilor a sprijinit redresarea. Datele arată creşteri în sectorul serviciilor, în construcţii şi în industrie, care au stimulat avansul economiei', au apreciat analiştii de la ING Bank, în Bucureşti. 

Conform datelor Eurostat, România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent. Graţie unei creşteri economice trimestriale de 1,4%, România este lider în UE, urmată de Polonia şi Slovacia (ambele cu o creştere de 0,9%) şi Spania, cu o creştere de 0,8%. Potrivit Eurostat, economia zonei euro a urcat cu 0,3%, după un avans de 0,4% în trimestrul precedent iar Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 0,4%, similară cu cea înregistrată în trimestrul al doilea. 

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creştere de 3,6%, a doua mare creştere din Uniunea Europeană după avansul de 4,3% înregistrat de Cehia. În ceea ce priveşte creşterea anuală înregistrată de economia zonei euro aceasta a urcat uşor la 1,6%, de la 1,5% în trimestrul al doilea, în timp ce PIB-ul UE a înregistrat un avans de 1,9%, acelaşi cu cel înregistrat în trimestrul al doilea.

AGERPRES