Banca Naţională a României (BNR) va reduce dobânda de politică monetară în noiembrie, pe fondul scăderii inflaţiei, în pofida riscurilor economice generate de criza guvernamentală, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de Reuters.

Indicele preţurilor de consum a scăzut la 4,7% în luna septembrie, de la 5% în august, potrivit mediei estimărilor înaintate de cei 15 analişti români intervievaţi de agenţie.
Opt dintre aceştia anticipează scăderea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5%, la şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR din 3 noiembrie.

Patru analişti sunt de părere că banca centrală va efectua o scădere de 0,25 puncte procentuale a dobânzii cheie, iar trei estimează că instituţia va menţine rata la nivelul actual de 8%.Analiştii care au participat la sondaj consideră că riscurile economice generate de criza politică după retragerea PSD de la guvernare nu elimină argumentele în favoarea reducerii dobânzii cheie.

Unii experţi consideră că înrăutăţierea perspectivelor economice ca urmare a turbulenţelor de pe scena politică reprezintă un argument în favoarea scăderii ratei de politică monetară, care ar oferi un sprijin economiei într-o perioadă dificilă.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a scăzut săptămâna trecută rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, până la 8%.

SURSA:Mediafax