Ministrul Muncii, Rovana Plumb, declara atunci că efortul bugetar al dublării alocaţiilor pentru copii este de 900 milioane lei, în acest an, şi au fost indentificate resursele pentru a suporta măsura. 

"Vorbim de cea mai consistentă măsură privind mărirea alocaţiilor luată în timpul unui Guvern, iar efortul bugetar este de 900 milioane lei până la sfârşitul anului, deci pe jumătate de an. Pe un an întreg va fi de 1,8 miliarde lei", a spus Rovana Plumb. 

Ea a precizat că Ministerul Muncii împreună cu cel al Finanţelor vor putea suporta dublarea alocaţiilor în acest an. 

Totodată, Rovana Plumb a declarat că limita maximă pentru alocaţii ar putea depăşi 84 de lei, dacă Curtea Constituţională ar permite un sistem diferenţiat în ceea ce priveşte aceste drepturi. 

Aceasta a menţionat că Ministerul Muncii lucrează la un pachet de măsuri prin care alocaţiile pentru copii să se acorde diferenţiat, proiectul urmând a fi prezentat public în septembrie – octombrie. 

"Lucrăm la un pachet de măsuri. Peste tot în Uniunea Europeană alocaţiile pentru copii se dau diferenţiat, fie în funcţie de veniturile familiei, fie de vârsta copilului. De aceea am spus că lucrăm la un pachet de măsuri pentru susţinerea familiei, pentru creşterea natalităţii şi pentru respectarea drepturilor şi interesului suprem al copilului. Pe măsură ce va fi aproape de finalizare va intra în dezbatere publică în aşa fel încât sistemul de asistenţă socială cu prioritatea sa către copii şi familii să fie unul eficient şi care să ţintească nevoile copilului şi ale familiei", a spus Rovana Plumb. 

Pe 4 iunie, ministrul Muncii afirma că a primit răspunsul CCR în privinţa acestui proiect, dar că această instituţie procedural nu se poate pronunţa asupra unei iniţiative legislative decât în momentul în care este adoptată. 

"Am primit răspunsul de la CCR prin care ni se precizează că din punct de vedere al legii fundamentale CCR nu se poate antepronunţa pe o iniţiativă legislativă care este în curs de elaborare. Din punct de vedere procedural Curtea se poate pronunţa numai în momentul în care legea este adoptată", a declarat Rovana Plumb. 

Ea a precizat că Guvernul vrea să vină, la toamnă, în Parlament cu un proiect "cu o viziune nouă în ceea ce priveşte sistemul de asistenţă socială, în special programele de suport pentru familie şi pentru copii", pentru care se va consulta şi cu organizaţiile neguvernamentale. 

"Vom veni cu un pachet complet şi integrat privind suportul familiei şi al copiilor astfel încât să ne atingem şi unul dintre obiectivele importante, acela de a creşte natalitatea. Câteva exemple pe care le-am gândit în acest pachet integrat sunt concepte noi, moderne europene: susţinerea concediului de maternitate de 18 săptămâni, a unei indemnizaţii pentru mame egală cu media veniturilor obţinute în ultimele 12 luni, şi nu 85% cum este acum, eliminarea acelui prag maximal de 3.400 de lei pe perioada concediului de îngrijire a copilului", a menţionat Rovana Plumb. 

La finele lui iunie, ea anunţa că Guvernul va modifica legislaţia astfel încât alocaţiile de stat pentru copii să nu mai fie cuplate cu ajutorul pentru susţinerea familiei şi cu venitul minim garantat. 

"Vom modifica legea în ceea ce priveşte condiţionalitatea între primirea ajutorului de sprijin al familiei şi venitul minim garantat de alocaţiile de stat pentru copii, deoarece în urma majorării alocaţiilor de stat pentru copii, respectiv dublarea alocaţiilor de stat pentru copii, va conduce pentru 300.000 de familii şi 500.000 de copii la micşorarea alocaţiei de sprijin pentru familie. De aceea, vom decupla alocaţia de stat pentru copii, care reprezintă dreptul copilului, de veniturile pe care le obţin părinţii şi în funcţie de care se calculează beneficiile sociale, respectiv alocaţia pentru sprijinul familiei şi venitul minim garantat. Astfel, 300.000 de familii şi 500.000 de copii vor primi alocaţia de la stat egală cu ceea ce se primeşte în luna iunie şi copiii vor primi alocaţia dublată conform legii pe care am adoptat-o", a spus ministrul Muncii.

AGERPRES