Compotul de prune are o mulțime de beneficii pentru organism. Aceste fructe sunt pline de vitamine și minerale, cum ar fi fosfor, potasiu, fier sau magneziu. De asemenea, compotul este un bun remediu împotriva răcelii și fortifică organismul acționând ca antioxidant.

Un alt beneficiu pentru organism este în cazul problemelor digestive. În aceste situații, o cană de compot dimineața, pe stomacul gol, este benefic. În plus, persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil pot găsi un adevărat remediu în compotul de prune.

Rețeta clasică

În cazul rețetei clasice de compot de prune avem nevoie de 5 kg prune, 1 kg zahăr și 3 litri de apă. Arome se aleg după preferințele fiecăruia. Se poate folosi scorțișoară, vanilie, anason, semințe de cardamom sau cuișoare.

Mod de preparare

Prunele se spală bine în mai multe rânduri de apă curată. Înțepăm fiecare prună în zona codiței cu un ac sau cu o scobitoare la distanțe egale, pentru ca fructele să rămână întregi la sterilizare.

Apoi împărțim prunele în mod egal pentru fiecare borcan în parte. În acest caz fie umplem cu mai multe fructe fiecare borcan, fie folosim mai puține și completăm cu sirop de zahăr.

Pregătirea siropului pentru compot

În borcanul în care am pus deja prunele, turnăm apă curată până când vasul este plin. Apoi apa se toarnă într-o cană gradată și se măsoară cantitatea de lichid care a încăput în borcan.

La acest lichi adăugăm zahăr. Mai exact, 330 de grame la un litru de apă, dar această cifră poate varia în funcție de gustul fiecăruia.

Punem apoi la fiert apa cu zahărul adăugat și se mai lasă la fier încă aproximativ 5 minute după ce dă în clocot. Stingem focul și lăsăm siropul de zahăr să se răcească puțin.

Prepararea compotului

Borcanele sterilizate le vom așeza pe o tavă metalică, care va prelua căldura degajată de siropul fierbinte. Astfel se împiedică spargerea sticlei recipientului respectiv.

Turnăm siropul de zahăr fierbinte până ce umplem borcanele, după le închidem ermetic cu capacul. Așezăm apoi compotul în cuptorul rece pe grilaj și dăm drumul acestuia la 120 grade Celsius. Din momentul în care acesta s-a înfierbântat, mai lăsăm încă 20 de minute, după care stingem cuptorul și lăsăm compotul de prune înăuntru, să se răcească încet.