După cum spune Altan, „acest fel de mâncare, pui la cuptor și sos tzatziki, cu usturoi, este unul dintre preferatele mele, deoarece este simplu de făcut. Are nevoie doar de câteva ingrediente parfumate precum usturoi, oregano și rozmarin”. Ea subliniază faptul că și puiul și tzatziki nu au gluten și adaugă: „Dacă există o rețetă pe care aș vrea să o fac continuu, cu siguranță aceasta este”.

Ingrediente necesare

Există două părți distincte în această rețetă: puiul copt și sosul tzatziki de casă. Pentru pui, veți avea nevoie de pulpe dezosate, fără piele, ulei de măsline, coajă și suc de la o lămâie, usturoi tocat, oregano uscat, rozmarin proaspăt tocat, pătrunjel proaspăt, sare și piper negru. Pentru tzatziki, veți avea nevoie de câțiva castraveți, iaurt cu procent mare de grăsime, suc de lămâie, usturoi, mărar tocat, sare și piper.

Marinați puiul

Preîncălziți cuptorul, apoi îndreptați-vă atenția spre pulpele de pui. Puneți uleiul de măsline, coaja și zeama de la lămâie, usturoiul, oregano, rozmarinul, pătrunjelul, sarea și piperul într-un castron mare, împreună cu carnea. Amestecați totul bine, apoi lăsați puiul la marinat pentru scurt timp. „Datorită componentelor acide, recomand să nu marinați puiul mai mult de 30 de minute”, sfătuiește Altan.

Preparați tzatziki

Cât timp puiul stă la marinat, puteți face tzatziki. Începeți prin a rade cei trei castraveți și folosiți un prosop de hârtie pentru a stoarce excesul de zeamă. Dacă vă place tzatziki mai zemos, săriți peste stoarcerea castraveților și adăugați, în schimb, o lingură de apă, până când se ajunge la consistența dorită. Adăugați iaurtul, zeama de lămâie, usturoiul, mărarul, sarea și piperul negru într-un castron mare, amestecând bine. Adăugați apoi castravetele ras și așa veți avea un tzatziki proaspăt. În acest moment, puteți să mai adăugați apă dacă doriți. Păstrați tzatziki la frigider până când este gata de servit. „Tzatziki poate fi servit imediat sau răcit, pentru mai târziu”, spune Altan. Dacă vreți, puteți să adăugați mentă proaspătă sau oregano. Când vreți ca tzatziki să fie mai gros, folosiți iaurt grecesc cu mai multă grăsime.

Coaceți puiul

Scoateți pulpele de pui din marinadă și așezați-le într-o tavă de copt. Acoperiți-le cu folie de aluminiu sau un capac. Lăsați pulpele să se gătească pentru primele 25 de minute sau până când ajung la o temperatură internă de 165 F. Apoi scoateți capacul și coaceți pulpele alte 5 minute, ceea ce va da puiului mai multă culoare.

Serviți puiul cu tzatziki alături de o salată de vară

Puteți servi puiul și tzatziki împreună, ca atare, sau puteți să puneți alături o salată de vară cu roșii, castraveți proaspeți, ceapă și ardei gras. Atât puiul, cât și tzatziki pot fi păstrate la frigider, într-un recipient acoperit, până la 3 zile. Dacă vreți să reîncălziți puiul, Altan sugerează să-l puneți la microunde un minut sau două sau să-l țineți pe plită timp de aproximativ 5 minute.