"Noi si ING suntem singurii care acordam credite ipotecare doar in lei clientilor cu venituri in lei", a spus, la Viena, Wimmer, care va prelua, din septembrie si conducerea Consiliului de Supraveghere al BCR. Problema ipotecarelor in lei este insa faptul ca sunt considerabil mai scumpe decat cele in euro, fiind foarte rar solicitate de clienti. Lipsa cererii a afectat vanzarile BCR de cand banca a eliminat creditele in valuta.

"Am pierdut in mod clar cota de piata in retail banking, dar nu e un motiv sa ne schimbam strategia. Credem ca si ceilalti competitori din piata ne vor urma, mai ales ca si politica BNR va ajuta sa creasca creditarea in lei", spune Wimmer, precizand ca "presiunilor BNR li se vor adauga restrictiile impuse in programul Prima Casa". "Ne va ajuta clar in viitor programul Prima Casa, care va fi doar in lei", conchide CFO-ul Erste. 

Desi sustine creditarea exclusiv in lei a persoanelor fizice, BCR atrage in continuare finantari in valuta pe termen lung de la institutii precum Banca Europeana de Investitii, pentru a credita mai departe intreprinderile mici si mijlocii.
"Are sens pentru ca exista companii cu operatiuni de export-import in valuta. Vor exista in continuare credite in euro si pentru persoane fizice cu venituri in Euro", spune Wimmer. In opinia sa, este justificat si ca statul sa se imprumute partial in valuta, chiar daca realizeaza venituri in lei, in conditiile in care anumite venituri din taxe sunt indexate la cursul euro.