Primele de capital existente în sold pot fi repartizate asociaţilor sub formă de dividende?
Ana Maria Ion – Tårgoviste

Potrivit Ordinului nr. 1.752/ 2005 pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificările şi completările ulterioare, primele legate de capital (de emisiune, de fuziune, de aport, de conversie) reprezintă excedentul dintre valoarea de emisiune şi valoarea nominală a acţiunilor sau a părţilor sociale, conturile corespunzătoare primelor legate de capital putånd avea numai sold pozitiv.
Atåt în Ordinul nr. 1.752/2005, cåt şi în Legea contabilităţii nr. 82/1991, referitor la primele de capital se prevede că, împreună cu rezervele şi capitalul social, pot fi utilizate la acoperirea pierderii contabile reportate, potrivit hotărårii adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, cu respectarea prevederilor legale. Ordinea surselor din care se acoperă pierderea contabilă este la latitudinea adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, respectiv a consiliului de administraţie, în lipsa unor prevederi legale exprese.

În ceea ce priveşte funcţiunea contului, potrivit Anexei la Ordinul nr. 2.374/2007, în creditul contului 104 „Prime de capital“ se înregistrează valoarea primelor stabilite cu ocazia emisiunii, fuziunii/divizării, aportului la capital şi/sau din conversia obligaţiunilor în acţiuni (456). Cåt priveşte debitul contului, în acesta se înregistrează primele de capital încorporate în capitalul social (101), primele de capital transferate la rezerve (106) şi pierderile contabile ale exerciţiilor precedente, acoperite din prime de capital, potrivit legii (117). Soldul contului reprezintă primele de capital netransferate la capital sau la rezerve. Potrivit celor prezentate mai sus, rezultă clar că din primele de capital nu se pot face distribuiri de dividende către asociaţii companiei, acestea putånd fi utilizate doar la majorarea capitalului social, la constituirea de rezerve sau la acoperirea pierderii contabile. 

Functiunea contului

În creditul contului 104 „Prime de capital“ se înregistrează:
• valoarea primelor stabilite cu ocazia emisiunii, fuziunii/divizării, aportului la capital şi/sau din conversia obligaţiunilor în acţiuni.
În debitul contului se înregistrează:
• primele de capital încorporate în capitalul social;
• primele de capital care se transferă la rezerve;
• pierderile contabile ale exerciţiilor precedente, acoperite din prime de capital, potrivit legii.

De la ce dată vor fi calculate majorări de întårziere pentru sumele datorate bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale?
Cristina Marinescu  – Timisoara

Majorările de întårziere se calculează, conform articolului 120 din Codul de procedură fiscală, pentru fiecare zi de întårziere, începånd cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi pånă la data stingerii sumei datorate, inclusiv.

În general, sumele datorate bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale sunt scadente pe 25 ale lunii următoare celei pentru care acestea sunt calculate şi declarate. Însă, conform articolului 101 din Codul de procedura civilă, termenul care se sfårşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau cånd serviciul este suspendat se va prelungi pånă la sfårşitul primei zile de lucru următoare.

Prin urmare, dacă scadenţa unui impozit este în mod normal pe data de 25, aceasta fiind  într-o zi de såmbătă, autorităţile fiscale pot calcula majorări doar începånd cu ziua de marţi, deoarece, conform Codului de procedură civilă, termenul scadent al contribuţiei este luni, prima zi lucrătoare. Dacă plata s-a făcut luni, se consideră că acea contribuţie a fost achitată în termen, iar autorităţile fiscale nu ar trebui să calculeze majorări de întårziere. 

Scadenta

25 este data din luna următoare celei pentru care se calculează şi se declară sumele datorate bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale, la care se consideră că acestea sunt scadente