Pandemia de coronavirus a revenit în forță în România. Avem mii de infectări în fiecare zi, iar Raed Arafat a vorbit despre măsurile care trebuie luate în acest sens.

Șeful DSU susține că masca de protecție nu este momentan obligatorie, însă este recomandată, astfel încât fiecare persoană să se poată proteja singură, atât în spațiile închise, cât și în transportul în comun, având în vedere modul în care virusul se transmite.

„Masca e la acest moment e recomandare. Ministerul Sănătății a zis că este recomandare.

Fiecare persoană care tine la sanatatea ei, când intră în spații închise, în transportul in comun, e bine să o poarte, la cifra pe care o avem acum. Și în alte țări poartă mască în spații aglomerate, în transportul in comun. Dar e recomandare, nu e obligație (în România, n.r.)”, a anunțat Raed Arafat, la România TV.

Masca de protecție rămâne doar o recomandare

În ceea ce privește impunerea de noi restricții, la fel ca anul trecut, șeful DSU susține că izolarea este momentan recomandată în cazul unei infectări, însă monitorizarea care era în starea de alertă nu mai există.

„Izolarea da și carantină nu. Izolare, da, carantină nu există, nu se face. Izolarea pentru cei infectați este valabilă, o pot intrerupe daca fac test, am inteles. Dar nu mai e acea monitorizare.

Primesti recomandarea medicului sa stai acasa, izolat, cu concediu medical, sa nu mergi la locul de munca. Si e clar ca cine e pozitiv infecteaza si pe colegii lui, daca merge la serviciu”, a mai spus Raed Arafat.

El a fost întrebat ce restricții ar urma să impună autoritățile având în vedere numărul mare de infectări, însă Raed Arafat susține că până acum nu există niciun fel de discuție în acest sens, drept urmare, românii pot fi liniștiti.

Raed Arafat, despre impunerea de noi restricții în România

„Nu e nicio discutie despre acestea. Nu sunt discutii despre restrictii. În niciun caz, nu este cazul”, a anunțat șeful DSU.

Arafat a mai spus că la momentul actual tot ce ține de pandemie este la Ministerul Sănătății, iar instituția este cea care va propune sau nu măsuri în acest sens. Pe de altă parte, el a adăugat că până acum nicio țară din Europa nu a impus restricții în ciuda valului de infectări.

„La acest moment, partea de pandemie este la Ministerul Sănătății. Măsurile, dacă se vor propune, vor fi de la Ministerul Sănătății, eventual de către Comitetul științific dacă se decide convocarea lui, dar in acest moment nu stiu de astfel de măsuri. Nicio țară din Europa nu le ia in acest moment”, a adăugat Arafat.