În ritmul în care se demolează casele vechi pentru a face loc unor blocuri de sticlă, lipsite de imaginație sau de vreo valoare estetică, vom ajunge probabil să vorbim despre istoria acestui oraș făcând referire doar la cele câteva străzi centrale dintre Unirea și Piața Victoriei, ultimele rămășițe relevante ale Micului Paris de altă dată.

Îl citesc de ani buni pe Andrei Pippidi în Dilema și admir rezistența cu care continuă să scrie despre casele frumoase ale Bucureștiului de odinioară. Tot într-un text scris de el am citit pentru prima oară despre clădirea imediat învecinată Carului cu Bere de pe Stravopoleos, la numărul 3. A fost construită în 1882 de un bancher și mai apoi, prin alianță, a trecut în proprietatea familiei vechi de boieri Krețulescu, foști proprietari ai multor clădiri frumoase din București. De câte ori treci pe lângă Carul cu Bere nu poți să nu o remarci. Are niște statui alegorice la etajul întâi care reprezintă Arta, Comerțul, Știința și Industria. Pănă de curând părea să fie o aripă lăsată de izbeliște a restaurantului de lângă. Însă acum este ștearsă de praf, complet renovată și găzduiește un alt restaurant, Negresco.

De afară, noul spațiu pare foarte “scump” și ușor intimidant. Parcă ai vrea să aștepți ziua de salariu și să-ți pui haina cea mai bună înainte să-i treci pragul. Însă o dată intrat găsești locul foarte prietenos, prea puțin formal, un fel de Carul cu Bere mai franțuzit, cu oameni de toate felurile și prețuri rezonabile.
În timp ce consulți meniul și-ți mai vine inima la loc remarci foarte repede două lucruri: felurile de mâncare sunt un soi de fuziune între bucătăria franțuzească și cea românească, iar lista de vinuri este impresionantă. Restaurantul are și o mică cramă foarte cochetă la subsol, cu peste 80 de titluri de vinuri, pe care o puteți vizita la cerere.

Am remarcat că mulți dintre ospătari sunt încă începători când am comandat primul vin și totul s-a transformat într-o mică aventură care m-a făcut să mă gândesc la celebrele bancuri cu avocați, milițieni sau blonde, numai că de data aceasta întrebarea ar fi putut fi: “de câți chelneri e nevoie ca să deschizi o sticlă de vin?”. În cazul meu a fost nevoie de trei: unul a rupt dopul, celălalt a vărsat vinul când l-a pus în decantor și, în fine, al treilea, evident mai experimentat, a reușit să ne servească vinul dovedind chiar niște cunoștințe vagi de oenologie. Bucătăria are multă personalitate și simți pe deplin că Chef este un francez care a descoperit și-a îndrăgit bucătăria românească. Senzația de familiaritate plăcută pe care o regăsești citind meniul și descoperind influențe românești la tot pasul este dublată de gustul bun al mâncării. Cu siguranță mâncarea este un alt plus evident în acest restaurant și o veți găsi la prețuri rezonabile.
Dacă vreți să petreceți o seară agreabilă și tihnită în Centrul Vechi, într-o atmosferă de București de altă dată, Negresco poate fi o alegere reușită.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

Pe platoul de charcuterie comandat la început (26 de lei) am găsit laolaltă brânzeturi și mezeluri franțuzești, italienești, dar și tradiționalul babic. Pulpa de rață confiată cu cartofi (47 de lei) a fost extrem de fragedă și bine aromată, iar mușchiul de porc cu piper verde (39 de lei) foarte savuros și fraged și el, cred că stătuse un pic la fezandat că prea ți se topea în gură. La desert, mi-a părut rău că nu mai aveau lapte de pasăre (13 lei), ca să-mi aduc aminte de copilărie, dar tarta fină de mere cu înghețată de vanilie (18 lei) a compensat pe deplin această lipsă.

Spuneam că lista de vinuri este cu adevărat impresionantă și mi-ar fi greu să aleg câteva recomandări. Dacă vă place Chianti, puteți încerca un Castiglioni (89 de lei), dacă vă place rose-ul puteți gusta cu încredere Chateau Minuty (89 de lei), iar pentru alb vă recomand un Riesling din Alsacia (109 lei). Dintre cele românești aș alege Pinot Noir de la Crai Nou (69 de lei), un vin bun pe care îl găsiți mai rar în restaurante și care merită savurat lângă un platou de brânzeturi românești și franțuzești  (27 de lei).

Legendă

  • Mâncare: 4 puncte din 5
  • Serviciu: 3 puncte din 5
  • Atmosferă: 4 puncte din 5

Negresco
Strada Stavropoleos 3
0720.667.766
www.negresco.ro