La Vieille Marmite este un restaurant libanez deschis de aproape un an pe bulevardul Mărășești. Am tot primit referințe bune despre el și, cum îmi place mâncarea libaneză, am hotărât să nu mai zăbovesc mult și să le fac o vizită. Mi-am anunțat prietenii că vreau să încercăm un restaurant nou și când au aflat că-i vorba de un libanez s-au strâns numaidecât vreo șase deși masa fusese programată într-o seară de marți, pe-o vreme destul de geroasă și cu zăpadă pe străzi cât casa. 
Ne-a luat ceva să răzbim până acolo. Bulevardul cu pricina, nu foarte lat de altfel, era flancat de mormane destul de mari de zăpadă și era și destul de prost luminat lucru care ne-a îngreunat un pic căutarea. Ajunși în sfârșit la destinație am ezitat un pic să intrăm pentru că locul părea părăsit. Nici după ce am intrat nu am fost foarte convinși că am nimerit unde trebuie. Era într-adevăr un restaurant, însă unul nu foarte vesel.
Lumea mi-a spus că La Vieille Marmite este un soi de afacere de familie, un restaurant condus de un bucătar libanez foarte prietenos și cu o atmosferă, în general, destul de caldă și de plăcută. Ceea ce am găsit noi nu prea corespundea descrierii. În primul rând decorul era destul de banal spre anost înăuntru. Iar senzația asta de tristețe era accentuată de lipsa căldurii și de faptul că în cârciumă eram doar noi și doi tineri îndrăgostiți care nu păreau deloc deranjați de frigul din cameră și nici nu cred că veniseră pentru mâncare. Ba nu, era și un ospătar pe-acolo, dar la cât de rar se arăta era de bănuit că preferă compania colegilor de la bucătărie. Poate am nimerit noi într-o seară mai proastă, deși în privința decorului îmi vine greu să cred că pereții aceia goi și mobilierul destul de banal și urât capătă brusc farmec și culoare într-o altă împrejurare. Am observat că există și o mică terasă în curtea casei. Acolo poate e mai plăcut în sezonul cald.
Prima impresie n-a fost deci prea bună. Ne-am luat inima în dinți și am luat la cercetat meniul. Feluri clasice pe care le găsești în orice restaurant libanez, iar la final câteva titluri “internaționale” de pripas.  După ce am reușit să comandăm ceva, cu greu pentru că în ziua aceea probabil nu făcuse nimeni aprovizionarea si unele dintre feluri lipseau, ne-am strâns mai bine unii într-alții și am făcut haz de necaz.
Mâncarea a venit destul de repede și am început să mâncăm. Excelent. Deși eram deja foarte triști din cauza atmosferei, brusc ne-am animat cu toții și am început să gustăm din toate. De la “meze” până la desert toată mâncarea a fost fără reproș. La sfârșit aproape îmi părea rău că locul nu se poate ridica la înălțimea ei. Voi mai face o încercare la vară, când sper că terasa va fi mai primitoare și voi putea să savurez mâncărurile acelea delicioase afară. Poate atunci voi cunoaște și bucătarul care merită cu prisosință felicitat. Deocamdată nu sunt sigur ce rol au oalele vechi în povestea asta, dar el cu siguranță știe să gătească foarte bine.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La aperitiv am umplut masa de humus, simplu (11 lei) sau cu carne (15 lei), salată tabule (13 lei), labneh (11 lei), fatouche (13 lei), macanek (15 lei) și hallumi la grătar (21 de lei). La felul doi am mâncat niște frigărui de vită (29 de lei), kafta (23 de lei) și puiul Vieille Marmite (25 de lei) foarte gustos. La desert baclava (15 lei) și kasta (15 lei). La sfârșit aș fi vrut să beau un pahar de Arak (un rachiu libanez de struguri cu anason), dar n-aveau. De altfel nici lista de vinuri nu era prea generoasă.

Legendă

Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 2 puncte din 5

La Vieille Marmite
Bulevardul Mărășești 63
0722.222.656
www.lavieillemarmite.ro