Pierderile nete de peste 140 milioane de euro înregistrate în România, de două ori mai mari decât cele din Ungaria, au anulat o parte importantă din profitul reuşit de Erste Group în Austria, Cehia, Slovacia şi Croaţia în prima jumătate a anului.   Grupul austriac a raportat astfel un profit net de 453,6 milioane de euro, cu aproape 13% mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut. Rezultatul a fost afectat de provizioanele mari constituite pentru credite (982 milioane de euro), din care mai mult de o treime (356,9 milioane de euro) au fost necesare pentru împrumuturile cu probleme din portofoliul BCR. Cea mai mare bancă din România, cumpărată de austrieci cu 3,75 miliarde de euro, a anunţat o pondere de 24,6% a creditelor neperformante în totalul portofoliului de credite (26,2% în raportul Erste pentru România, rată mai mare decât în Ungaria).

Povara provizioanelor

„Nu am avut capacitatea necesară în bancă pentru a face faţă acestei creşteri a numărului de clienţi persoane fizice şi companii care au început să aibă probleme cu plata creditelor“, ne-a declarat, la Viena, Gernot Mittendorfer, chief risk officer al Erste Group. Cauzele creşterii restanţelor sunt, în opinia sa, situaţia economică, măsurile de austeritate la care a fost nevoit să apeleze Guvernul, reducerea salariilor, scăderea pieţei imobiliare, dar şi problemele apărute în portofoliul de credite moştenite de noii acţionari la BCR şi viteza cu care au putut fi implementate aici standardele Erste de management al riscului.
Creditele neperformante au devenit o problemă serioasă şi la cel de-al doilea mare jucător de pe piaţa bancară.

BRD a trebuit să constituie provizioane de peste 700 milioane de euro, acestea fiind una dintre principalele cauze de erodare a profitului. În primul semestru, acesta s-a redus de şapte ori faţă de perioada similară din 2011, la mai puţin de 40 milioane de euro, în condiţiile în care trimestrul doi a fost marcat de pierdere (rezultat negativ de 44 milioane de euro). Spre deosebire de BCR, BRD nu a comunicat rata de neperformanţă a creditelor la jumătatea anului, însă pentru finele anului trecut, agenţia Moody‘s a menţionat un nivel de 16,8%, cu precizarea că ponderea neperformantelor în totalul portofoliului de credite a continuat să crească şi în prima parte din 2012.

Cheltuieli tăiate

Pentru a restabili profitabilitatea de altădată, în condițiile în care au scăzut puternic și veniturile nete din dobânzi, ambele bănci urmează măsuri de restructurare a activităţii, având, de altfel, şi noi echipe de conducere.   „Ne aşteptăm ca, în 2013, BCR să revină pe profit“, a declarat Andreas Treichl, şeful grupului austriac. Strategia va include vânzarea portofoliilor de credite neperformante, dar şi revizuirea dimensiunii reţelei teritoriale, migrarea către creditarea în lei.

Începând din 2013, banca ar trebui să economisească până la 50 milioane de euro pe an. Oficialii Erste spun că nu au o ţintă exactă de reducere a personalului sau a numărului de agenţii, situaţia urmând a fi analizată de la unitate la unitate. În primele şase luni, numărul de angajaţi ai
BCR a scăzut cu 529 de persoane, în aceeaşi perioadă continuând şi reducerea personalului BRD cu 66 de angajaţi.  Faţă de  intervalul similar din 2011, BCR şi-a redus în primul semestru cheltuielile operaţionale cu 6,9%, procentaj mai mare decât cel cu care au scăzut veniturile operaţionale (5%). La BRD, tăierea de cheltuieli a fost de doar 2%, în condiţiile în care veniturile operaţionale au scăzut cu 6%. După aceste măsuri, raportul cost/venit a ajuns mai bun la BCR (40%, respectiv 45,2% în raportare a grupului) decât la BRD, unde se apropie de 47%.

Click pentru mărire