Republica Populară separatistă Donețk aprobat pedeapsa cu moartea în 2014, dar nu a existat până acum o legislație care să descrie modul de aplicare a acesteia. Grupul pentru drepturile omului Amnesty International, care urmărește utilizarea pedepsei cu moartea la nivel mondial, nu a înregistrat niciun caz de execuții oficiale în regiune.

3 oameni au fost condamnați la pedeapsa cu moartea

În iunie, un tribunal din „Republică” a condamnat la moarte doi britanici, Aiden Aslin și Shaun Pinner, și un cetățean marocan, Brahim Saadoun, pentru „activități de mercenariat”, după ce au fost capturați luptând cu forțele ucrainene. Avocații lor au declarat că vor face apel la această decizie, care a fost pronunțată după un proces grăbit, fără juriu și fără acces pentru presa independentă sau internațională.

Nu era clar ce ar însemna pentru bărbați noile reguli – prezentate într-o versiune actualizată a codului executiv penal al Republicii publicată pe site-ul legislativului entității separatiste. Avocații lor nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.

Noul cod penal, în vigoare începând de vineri, prevede, de asemenea, că pedeapsa cu moartea ar trebui să fie executată prin împușcare și că șeful republicii separatiste susținute de Rusia are ultimul cuvânt în ceea ce privește acordarea de grațieri pentru persoanele condamnate la moarte.

CEDO a transmis un avertisment Rusiei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat joi că a emis un ordin către Rusia pentru a se asigura că bărbații nu vor fi condamnați la pedeapsa cu moartea. Kremlinul a declarat că nu este obligat de hotărârile CEDO, din care Rusia s-a retras de când a lansat invazia din 24 februarie în Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin și-a justificat atacul asupra Ucrainei spunând că îi protejează pe vorbitorii de limbă rusă din estul țării de ceea ce Moscova susține că este un „genocid” din partea Kievului.

Ucraina și Occidentul spun că nu există nicio persecuție a rușilor în regiune, iar Vladimir Putin a folosit aceste afirmații ca pretext pentru a cuceri teritorii și a încerca să îl răstoarne pe președintele Volodimir Zelenski.

Rusia îi numește „mercenari” pe luptătorii străini

Liderii din Donețk și din autoproclamata Republică Populară Luhansk din vecinătate, care sunt recunoscute doar de Rusia și Siria, și-au exprimat dorința de a deveni parte a Rusiei. Politicienii din Donețk spun că, în cazul în care regiunea se va alătura Rusiei, vor respecta codul penal rusesc, în care există un moratoriu asupra pedepsei cu moartea.

Rusia și reprezentanții săi în Donbas spun că luptătorii străini sunt „mercenari” și, prin urmare, nu sunt acoperiți de protecțiile Convenției de la Geneva, care interzic executarea prizonierilor de război, relatează Reuters.