Vladimir Putin este convins că Rusia va controla integral regiunile ucrainene revendicate până în luna decembrie

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, este convins că Guvernul de la Moscova va controla integral regiunile ucrainene revendicate (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson) până la sfârșitul anului 2025.

„Putin este încrezător că forțele sale pot străpunge apărarea Ucrainei până la sfârșitul anului și pot prelua controlul total asupra celor patru regiuni pe care le-a revendicat pentru Rusia”, a informat o sursa anonimă.

În ciuda negocierilor de pace, liderul rus continuă să facă declarații care denotă faptul că Rusia este pregătită pentru un război de durată. Două surse apropiate Kremlinului au dezvăluit pentru Bloomberg că președintele Rusiei privește cu calm amenințarea unor sancțiuni suplimentare și este pregătit să continue războiul, dacă va fi necesar.

Trump vrea ca Putin să accepte un armistițiu, dar el absolut nu dorește asta. Totuși, Putin nu vrea prăbușirea discuțiilor. Încearcă să manevreze în așa fel încât negocierile să continue în paralel cu ofensiva militară”, spune analistul politic rus, Serghei Markov.

Soldații ruși nu sunt la fel de optimiști ca Vladimir Putin

Totuși, oficialii europeni crede că, după trei ani de război, armata rusă nu are capacitatea de a-și atinge obiectivele. Aceeași îndoială ar circula și-n interiorul armatei ruse. O sursă apropiată Ministerului Apărării din Rusia a dezvăluit că unii soldați ruși care luptă în Ucraina sunt sceptici cu privire la posibilitatea unei străpungeri din cauza pagubelor provocate de atacurile cu drone ale armatei ucrainene, care au făcut ca ofensivele de amploare să fie ineficiente.

„Probabilitatea ca Rusia să cucerească acele patru regiuni până la sfârșitul acestui an este foarte scăzută. Dacă apărarea ucraineană s-ar prăbuși, atunci ar fi ușor de obținut un astfel de avantaj, dar în acest moment un astfel de scenariu pare foarte puțin probabil”, a zis Ben Barry, expert în război terestru la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

Rusia își sporește prezența la granița cu Finlanda

Ucraina nu este singura preocupare a Rusiei. Imagini din satelit ne arată corturi, adăposturi pentru avioane, depozite și o activitate crescută în apropierea frontierei dintre Rusia și Finlanda, devenit stat membru NATO. Analiștii militari avertizează că aceasta este o schimbare pe termen lung, în special în Arctica.

„Până în prezent, mișcările par a fi primele etape ale unei expansiuni mai mari, pe termen mai lung, iar oficialii NATO spun că nu seamănă deloc cu acumularea de-a lungul graniței cu Ucraina înainte de invazia la scară largă a Rusiei în 2022.

Pentru moment, Rusia, preocupată de războiul din Ucraina, are foarte puține trupe de-a lungul frontierei, iar finlandezii insistă că nimic din toate acestea nu reprezintă o amenințare – încă”, notează cei de la „The New York Times”.