Marţi, 23 februarie, Curtea Constituţională din Republica Moldova a luat o decizie privind mandatul pe care Natalia Gavriliţă l-a primit pentru formarea unui nou guvern.

Decretul semnat de Maia Sandu este neconstituţional

Astfel, Curtea a declarat neconstituţional decretul prin care preşedintele Maia Sandu a delegat-o din nou pe Gavriliţă cu formarea Executivului, transmit Moldpres şi Radio Chişinău.

După mai multe ore de deliberare, judecătorii constituţionali au decis că decretul prin care preşedintele Republicii Moldova a delegat-o în mod repetat pe Natalia Gavriliţă să formeze un cabinet de miniştri este neconstituţional.

Magistraţii Curţii Constituţionale au cerut fracţiunilor parlamentare şi instituţiei prezidenţiale să recurgă la noi consultări pentru desemnarea unui prim-ministru, potrivit punctului trei al deciziei date publicităţii marţi.

Ce înseamnă un scrutin înainte de termen pentru preşedintele Republicii Moldova?

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a anunţat în urmă cu două săptămâni, pe 11 februarie, după consultările cu grupurile parlamentare, că a propus-o din nou pe Natalia Gavriliţă în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru, forţând practic posibilitatea declanşării alegerilor legislative anticipate.

Preşedintele Maia Sandu a anunţat că e gata sa aleagă o altă cale pentru a declanşa alegeri parlamentare anticipate, după ce Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că Parlamentul nu se poate autodizolva. Maia Sandu a declarat că totul va depinde de felul în care vor răspunde formaţiunile parlamentare la apelul său de a nu vota de două ori la rând guvernele pe care le-ar propune candidaţii desemnaţi pentru funcţia de premier.

Potrivit unor analişti politici, un scrutin înainte de termen o va ajuta pe Maia Sandu să ajungă la pârghiile reale ale puterii, în condiţiile în care puterile preşedintelui Republicii Moldova sunt în prezent unele foarte limitate.

Cum a reacţionat Maia Sandu după decizia Curţii?

Marţi seara, după aflarea deciziei formulate de Curtea Constituţională, preşedintele Maia Sandu a declarat că poporul va decide viitorul ţării prin alegeri anticipate sau referendum, scrie Agerpres.

„Nu am să stau să privesc cum frăția penalilor nu vrea să lase țara din mână și semnează alianțe la fel de ușor cum și-au umplut propriile buzunare. Nu sunt prizonierul funcțiilor, nu voi fi un președinte comod așa cum vor cei certați cu legea. Eu voi vorbi pentru oameni și voi fi alături de ei. Deputaților care nu sunt prinși în mrejele clanurilor mafiote le cer un pic de curaj și asumare.

Curajul de a merge în alegeri anticipate și asumarea că nimic bun nu mai poate ieși din această structură parlamentară. Nu avem dreptul să permite recapturarea instituțiilor statului. Poporului este deținătorul real al puterii în stat și este cel care poate să tranșeze această situație. La anticipate sau la referendum oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a declarat preşedintele Republicii Moldova.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea