Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a mulţumit, joi, autorităţilor din România după ce guvernul de la Bucureşti a decis să ofere Republicii Moldova un nou lot de ajutor umanitar de urgenţă, cu titlu gratuit, conform Radio Chişinău şi Deschide.md.

Anunțul făcut de Maia Sandu după ajutorul pentru Republica Moldova

“M-am bucurat să aflu că România va trimite, atât de repede, un nou ajutor umanitar pentru Republica Moldova. Ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu Preşedintele României Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul României Florin Cîţu şi cu înalţi oficiali din UE, a fost posibilă reactivarea, cu titlu de excepţie pentru ţara noastră, a Mecanismului european de protecţie civilă, prin care ţările UE ne pot ajuta cu donaţii”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Astfel, Republica Moldova va primi în următoarele zile din partea României un ajutor umanitar gratuit în valoare de peste 2 milioane de euro, ce constă din 100.000 de combinezoane, 100.000 de măşti FFP-3, 5 milioane de măşti chirurgicale şi 100.000 de mănuşi, scriu sursele citate.

“Îi mulţumim Guvernului României pentru sprijin, România fiind prima ţară din UE care a reacţionat imediat la solicitarea noastră de ajutor în lupta cu pandemia”, a transmis Maia Sandu.

Ajutor umanitar din partea României

Deschide.md scrie că delegaţia României care va participa la misiunea de oferire a donaţiei va fi formată din opt reprezentanţi ai Inspectoratului de Urgenţă, iar transportul donaţiei va fi făcut în perioada 11-13 februarie 2021. Premierul României Florin Cîțu a anunțat decizia Guvernului român de a acorda un nou ajutor umanitar de urgență, pentru R.Moldova, cu titlu gratuit, pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Delegația României care va participa la misiunea de oferire a donației va fi formată din reprezentanți ai Inspectoratului de Urgență, fiind opt persoane, iar transportarea donației se va asigura în perioada 11-13 februarie 2021. Ajutorul va consta în echipamente medicale de protecție: 5 milioane măști chirurgicale, 100 mii măști FFP3, 100 mii combinezoane, 100 mii mănuși nesterile.

Suma ajutorului ce urmează a fi donat este de aproximativ 11 milioane RON, echivalentul a aproximativ 48 000 000 lei moldovenești.