Klaus Iohannis, despre informaţiile privind un posibil atac al armatei Rusiei asupra Republicii Moldova

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat marți, 20 decembrie 2022, o vizită oficială în județul Olt, la Batalionul 1 Instrucție Olt, acolo unde a susținut o conferință de presă alături de președintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa. În cadrul acelei conferințe de presă, el a fost întrebat de un jurnalist dacă are vreo informație potrivit căreia Rusia ar intenționa să atace Republica Moldova.

„Noi nu avem astfel de informații”, a fost răspunsul scurt dat de președintele României.

Această întrebare a fost pusă în contextul în care Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, a declarat recent că armata Rusiei ar pregăti o invazie terestră prin nordul Ucrainei, ori la începutul noului an, ori la începutul primăverii, precizând, totodată, că România are astfel de informații.

Republica Moldova crede că va fi atacată de armata Rusiei în 2023

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe.

Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a spus Alexandru Musteața în cadrul unui interviu acordat pentru TVR Moldova.

Potrivit spuselor sale, soldații ruși vor folosi munițiile păstrate în satul Cobasna din regiunea transnistreană, acolo unde se află unul dintre cele mai mari depozite militare din Europa de Est.

„În contextul declarațiilor dl Alexandru Musteața, director SIS, referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023.

De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”, scrie într-un comunicat de presă emis de către Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova.