Tihanovskaia se va adresa Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite prin intermediul unei legături video, la invitaţia Estoniei, ţară care are în prezent statutul de membru nepermanent în organismul ONU, a declarat pentru agenţia de presă britanică un membru al echipei acesteia, potrivit agerpres.ro

Svetlana Tihanovskaia a candidat la alegerile prezidenţiale din 9 august din Belarus, iar susţinătorii săi consideră că ea şi-a adjudecat acest scrutin.

Reprezentanta opoziţiei a fugit în Lituania după votul pe care preşedintele Aleksandr Lukaşenko a susţinut că l-a câştigat cu o amplă majoritate, ceea ce a dus la proteste în masă în Republica Belarus.

Avertisment pentru populația Belarusului

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, transmite un avertisment pentru populație,, după ce duminică au avut loc noi proteste. Acesta a fost filmat în vestă antiglonţ şi cu o armă Kalaşnikov în mână.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a fost văzut, într-o înregistrare video transmisă duminică seară, ajungând, în vestă antiglonţ şi cu o armă kalaşnikov în mână, la reşedinţa sa din Minsk nu departe de manifestaţiile opoziţiei, informează Agerpres.

Înregistrarea video, publicat pe Telegram de preşedinţia belarusă, îl arată pe Lukanşenko, în vârstă de 65 de ani, cum coboară dintr-un elicopter după aterizarea acestuia pe teritoriul reşedinţei sale oficiale, Palatul Independenţei. Reşedinţa este situată la circa doi kilometri de locul unde susţinătorii opoziţiei s-au mobilizat în masă, menţinând presiunea la două săptămâni de la declanşarea unei mişcări de protest istorice.

„Preşedintele poartă o vestă antiglonţ şi ţine în mâini o armă automată”, a precizat mesajul care a însoţit înregistrarea video.

Mobilizarea împotriva liderului forte din Belarus nu a slăbit de la anunţul privind rezultatele scrutinului de la 9 august, care l-au dat învingător cu 80% din voturi. Duminică, demonstraţia a părut asemănătoare ca amploare cu cea de la 16 august, când circa 100.000 de persoane au ieşit în stradă la Minsk, potrivit jurnaliştilor AFP.