Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut un dialog aprofundat cu preşedintele Adunării Parlamentare a NATO Joëlle Garriaud-Maylam, în marja Summitului NATO de la Vilnius, despre subiecte importante de pe agenda Alianţei: consolidarea apărării pe Flancul Estic, sprijinirea aderării Ucrainei la NATO şi a rezilienţei şi securităţii Republicii Moldova.

Marți și miercuri, șeful statului participă la summitul NATO de la Vilnius.

Liderul de la Cotroceni s-a întâlnit, de asemenea, cu omologul său sud-coreean, Yoon Suk-Yeol. Cei doi președinți au vorbit despre  dezvoltarea parteneriatului strategic şi sprijinul comun pentru Ucraina.

„O întâlnire excelentă cu preşedintele Coreei de Sud Yoon Suk-Yeol, în marja Summitului NATO de la Vilnius, privind modalităţile concrete de aprofundare a Parteneriatului strategic dintre ţările noastre prin dialog la nivel înalt, cooperare economică, inclusiv prin investiţii noi în România”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Twitter.

Obiectivele României la Vilnius

Administraţia Prezidenţială a informat vineri că, la summit, care are loc într-un moment critic pentru securitatea euroatlantică, în al doilea an de la începerea agresiunii ruse asupra Ucrainei, liderii aliaţi vor evalua implementarea deciziilor adoptate la reuniunea de la Madrid din 2022, când a fost adoptat şi Conceptul Strategic în vigoare, cu accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare.

„Un obiectiv important vizează şi sprijinul politic şi practic pentru Ucraina, precum şi realizarea de progrese concrete în direcţia aderării sale la Alianţă. În ceea ce privește obiectivele prioritare pentru România, acest Summit are mize importante, care țin de prioritățile țării noastre de politică externă și de securitate.”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

România susține aderarea Ucrainei la NATO

Șeful statului a spus, de asemenea, că România va susține în continuare aderarea Ucrainei la NATO.

„În ceea ce privește Ucraina, România va continua să fie un susținător ferm al integrării în NATO. Voi susține un angajament sporit în termeni politici și practici, care să permită o mai mare apropiere a acestui stat de Alianță.

Dorim să marcăm progrese în ceea ce privește aderarea Ucrainei la Alianță construind pe baza angajamentului asumat de NATO la București, în 2008.

Am semnat, după cum probabil vă amintiți, o declarație bilaterală cu Președintele Zelenski privind susținerea pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei, acest lucru s-a întâmplat când am avut întâlnirea de la Chișinău, pe 1 iunie.”, a transmis acesta.