"Dacă se renunţă la euro şi revenim la peseta, liră, escudo, drahmă şi altele, vor urma imediat deprecieri. Acestea ar conduce imediat la reevaluări în scădere ale activelor de o amploare care ar împinge tot sistemul bancar european în insolvenţă totală", a afirmat Arturo de Frias, şeful diviziei de cercetare pe domeniul bancar la Evolution.
Băncile din Franţa, Germania şi Marea Britanie ar putea pierde 360 de miliarde de euro dacă moneda europeană s-ar prăbuşi, presupunând o devalorizare de numai 30% odată cu restabilirea monedelor naţionale.
Pagubele cauzate de retragerea euro ar avea o asemenea anvergură, încât un astfel de rezultat este imposibil, iar singura cale pentru Europa este uniunea fiscală, a adăugat el.
"Este pur şi simplu prea târziu. Există prea multe investiţii transfrontaliere în Europa pentru a reveni la monede naţionale", a spus de Frias.
În cazul în care Spania, Italia, Grecia, Portugalia şi Irlanda ar adopta monede proprii pe care le-ar deprecia cu 30%, pierderile totale numai în cazul băncilor germane ar atinge 120 de miliarde de euro. Suma este aproape jumătate din capitalizarea acestora.
Pe lângă impactul din sectorul bancar, marile multinaţionale europene ar avea pierderi de miliarde şi profituri ratate în vitor, consideră analistul.
Posibilitatea destrămării zonei euro a fost luată în calcul tot mai des de analişti în ultima perioadă din cauza agravării crizei datoriilor suverane în mai multe ţări de la periferia uniunii monetare, dar şi a diferenţelor de competitivitate dintre statele din Nordul şi cele din Sudul zonei euro.
SURSA: Mediafax