Descoperiți modul în care obiceiurile conștiente și alegerile de zi cu zi, susținute de schimbări reale, ajută la economisirea apei și a energiei în țări precum India.

Abordarea problemelor deșeurilor de hârtie

Aceasta este doar o parte a problemei. Producerea unei tone de hârtie necesită 17 copaci și 324.000 de litri de apă. Dincolo de copaci și apă, producția de hârtie emite dioxid de carbon și implică adesea substanțe chimice toxice, precum clorul pentru albire. Deșeurile de hârtie din gropile de gunoi produc metan, un gaz cu efect de seră de 25 de ori mai puternic decât CO₂.

Într-o țară în care defrișările continuă în ritm alert și peste 600 de milioane de indieni se confruntă cu probleme majore privin apa (o situație în care cererea de apă depășește oferta disponibilă), nu mai este vorba doar de risipă; este vorba de supraviețuire, scrie Thebetterindia.

Cum va riposta India

În India, oamenii se trezesc cu problema hârtiei și rescriu povestea.

În 2022, Universitatea Delhi (DU) a decis să nu folosească hârtie în activitățile sale administrative, cu excepția utilizării în examene.

În Delhi, startup-uri precum myBillBook și KhataBook ajută mii de întreprinderi mici să treacă de la registrele tradiționale pe hârtie la sistemele digitale de facturare. La cafenelele și magazinele populare, chitanțele tipărite devin opționale, trimise prin SMS sau e-mail, reducând semnificativ consumul zilnic de hârtie.

În Mumbai, birourile ecologice din hub-uri precum BKC au introdus politici de tipul „Tipărește numai dacă este necesar”. Imprimantele sunt setate pentru imprimare față-verso în mod implicit, iar angajații sunt încurajați să folosească aplicații precum Notion, Evernote și Google Docs. Într-o singură companie cu 500 de angajați, această formulă simplă a economisit peste 500.000 de coli de hârtie într-un an.

5 acțiuni simple pe care le poți face pentru a nu irosi hârtie

1. Gândește-te înainte de a imprima

Înainte de a apăsa „Print”, întrerupeți.
Întrebați-vă: chiar am nevoie de o copie pe hârtie?
Treceți la note digitale folosind aplicații precum Google Docs, Evernote sau Notion. Dacă trebuie să imprimați, modificați setările la imprimarea față-verso și utilizați fonturi mai mici pentru a economisi hârtie.

2. Spuneți „Nu” facturilor și chitanțelor pe hârtie

De fiecare dată când cumperi ceva, ai de ales.
Optează pentru chitanțe prin SMS sau e-mail în locul celor tipărite. Înscrieți-vă pentru facturare electronică cu banca, operatorul de telefonie mobilă și furnizorul de energie electrică. Este nevoie de doar un minut pentru a comuta și salvează copaci de-a lungul vieții.

Optarea pentru o factură electronică elimină utilizarea hârtiei care în cele din urmă sunt aruncate la coș.

Bilzo este un furnizor indian de facturare electronică care permite magazinelor să trimită chitanțe digitale și să ofere programe personalizate de păstrare a clienților prin platforme precum WhatsApp. Prin trecerea de la chitanțe pe hârtie la cele digitale, ajută companiile să reducă consumul de hârtie și să sporească implicarea clienților.

3. Folosiți produse reutilizabile și reciclate

Cumpărați caiete, hârtie de imprimantă și chiar șervețele fabricate din hârtie 100% reciclată.
Folosiți acasă șervețele de pânză în loc de hârtie. Purtați o pungă de pânză reutilizabilă în loc să luați o pungă de hârtie de fiecare dată când faceți cumpărături.

4. Distribuiți și reutilizați hârtie în mod creativ

Calendare vechi? Întoarce-le și folosește părțile goale pentru listele de cumpărături. Reviste vechi?Transformă-le în hârtie de împachetat.