Așadar, viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări mai complicate.

Persoanele care stau la bloc trebuie să respecte mai multe reguli

Totuși, unii proprietari de apartamente nu țin cont de prevederile legale când au de executat lucrări de renovare. Aceștia trebuie să știe că încălcarea regulilor poate veni cu amenzi usturătoare.

Mai precis, au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii și/ sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.

Astfel de lucrări sunt închiderea balconului, recompartimentarea locuinței, modificarea fațadei și nu numai.

În cazul unor astfel de lucrări, proprietarii de apartamente trebuie să dețină o serie de documentații tehnice. Este vorba despre următoarele:

  • memoriu de arhitectură;
  • releveu;
  • propunerea de compartimentare/desființare, pentru lucrările ce vizează recompartimentarea interioară sau închiderea balcoanelor;
  • avizul proiectantului inițial sau, după caz, expertiză tehnică pentru unitatea locativă/spațiul aflat în proprietatea solicitantului indiferent de funcțiune.

Situația devine și mai complicată în cazul clădirilor încadrate în categoria monumentelor istorice. Mai precis, este nevoie în mod obligatoriu de autorizație de construcție.

Singurele operațiuni care se pot efectua fără acest document sunt zugrăvelile. Condiția este că nu trebuie modificate elemente de fațadă și culorile originale.

bloc
Bloc în România / SURSA FOTO: Dreamstime

Sancțiunile pot ajunge la 100.000 de lei

Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi usturătoare. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei.

Acestea se aplică pentru intervențiile cu potențial de risc, precum dărâmarea pereților, acolo unde nu există autorizații de construire.

Astfel de lucrări pot afecta structura de rezistență a clădirii. Din acest motiv, necesită un punct de vedere specializat.

Amintim că orice locuitor dintr-un bloc poate sesiza primăria sau Inspectoratul de Stat în Construcții cu privire la lucrările neautorizate.

În cazul în care proprietarul continuă lucrările fără autorizație după plata amenzii, acesta riscă să primească și dosar penal.

Chiar și așa, există o serie de lucrări, stabilite prin actele normative, care se pot face fără a fi nevoie de autorizații de construire.