Acte de stare civilă în România. Cine şi cum le eliberează?

Este obligatoriu pentru toţi românii care au nevoie de un act de stare civilă. Vorbim aici despre prima eliberare sau de situaţiile în care actele au fost deteriorate, pierdute, furate sau reţinute de autorităţi străine, astfel că persoana are nevoie de un nou exemplar.

Iată ce prevede legislaţia în vigoare în 2024 privind eliberarea certificatelor de stare civilă pentru cetăţenii români.

Certificatele de stare civilă se eliberează în format fizic şi electronic în baza actelor de stare civilă din Registrul de stare civilă exemplarul II, de către

  • oricare S.P.C.L.E.P.
  • sau, după caz, primărie a unităţii administrativ-teritoriale unde nu funcţionează S.P.C.L.E.P.,
  • misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră a/al României în străinătate,
  • de către D.G.E.P. şi S.P.C.J.E.P./D.G.E.P.M.B. numai în situaţiile prevăzute la art. 10 alin. (6) şi (7) din Legea nr. 119/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

La cerere, se pot elibera certificate de stare civilă care să asigure, pe verso, traducerea în una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, cu excepţia celor în care este emis certificatul; textul menţiunilor înscrise pe certificatele de stare civilă nu se traduce.

Reguli diferite în funcţie de locul domiciliului: în România sau în străinătate

Cetăţenilor români cu domiciliul în România li se eliberează certificatul de stare civilă în baza actului de identitate, aflat în termen de valabilitate.

Dacă actul de identitate este expirat, eliberarea certificatului de stare civilă se face astfel:

  • în baza verificărilor efectuate de ofiţerul de stare civilă în S.N.I.E.P.; în situaţia în care fizionomia solicitantului nu corespunde cu imaginea asociată datelor de identitate din R.N.E.P., se indică acestuia să solicite mai întâi eliberarea unui act de identitate;
  • odată cu solicitarea actului de identitate, în condiţiile prevăzute la art. 57 din Normele metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, precum şi pentru stabilirea formei şi conţinutului actelor de identitate, ale dovezii de reşedinţă şi ale cărţii de imobil, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 295/2021.

Cetăţenilor români cu reşedinţa în străinătate care se adresează misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale României li se eliberează certificate pe baza paşaportului sau a titlului de călătorie, după caz.

Cetăţenilor români domiciliaţi în străinătate ale căror acte de stare civilă sunt înregistrate în România li se eliberează certificate pe baza documentului valabil eliberat de autorităţile străine şi a verificărilor efectuate de ofiţerul de stare civilă pentru a stabili datele cu care cetăţeanul român este înscris în S.N.I.E.P., S.I.I.E.A.S.C. şi evidenţele D.G.P., după caz, dacă:

  • paşaportul românesc este pierdut/furat/deteriorat;
  • nu au avut niciodată act de identitate sau paşaport românesc.

Cetăţenilor străini ale căror acte de stare civilă sunt înregistrate în România li se eliberează certificate pe baza paşaportului sau, pentru cetăţenii Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pe baza actului de identitate.

pasaport vize
În unele condiţii, ai nevoie de paşaport pentru a primi actul de stare civilă / SURSA FOTO: Dreamstime

Cum se eliberează certificatele de naştere, căsătorie sau deces în România?

Iată şi câteva reguli care privesc certificatele de naştere, căsătorie şi deces care se eliberează în România.

Este important de notat că, în anumite cazuri, se eliberează certificate de naştere sau de căsătorie şi altor persoane, cu aprobarea primarului în baza documentelor justificative prezentate de solicitant.

Este vorba despre cazurile deosebite, cum ar fi persoane grav bolnave, netransportabile, internate în unităţi sanitare şi centre de servicii sociale.

Reguli certificat de naştere

Certificatul de naştere se eliberează titularului actului sau reprezentantului legal, personal sau prin împuternicit cu procură specială ori împuternicire avocaţială.

Eliberarea unui nou certificat de naştere în format fizic sau electronic îl anulează pe cel similar, emis anterior.

Dacă un copil este născut viu şi a decedat până la data înregistrării naşterii, la cererea părinţilor, se eliberează certificatul de naştere, cu menţiunea „DECEDAT”, sau numai certificatul de deces.

Reguli certificat de căsătorie

Certificatul de căsătorie se poate elibera unuia dintre soţi sau, la cerere, ambilor soţi ori reprezentanţilor legali ai acestora, personal sau prin împuternicit cu procură specială ori împuternicire avocaţială; eliberarea unui nou certificat de căsătorie în format fizic sau electronic îl anulează pe cel similar, emis anterior, deţinut de soţul care solicită certificatul.

Pentru soţul supravieţuitor sau în caz de divorţ se pot elibera certificate de căsătorie doar cu menţiunile corespunzătoare.

În cazul actelor de căsătorie în cuprinsul cărora nu se regăseşte rubrica privind „numele de familie al soţilor după căsătorie”, la eliberarea certificatelor se solicită declaraţie dată în faţa ofiţerului de stare civilă sau a notarului din partea ambilor soţi, cetăţeni români, cu privire la numele de familie ce se înscrie în certificat.

Reguli certificat de deces

Certificatul de deces se eliberează membrilor familiei sau altor persoane îndreptăţite, personal sau prin împuternicit cu procură specială sau împuternicire avocaţială, ori, cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale care a înregistrat decesul, persoanelor care justifică un interes legitim.

Pentru valorificarea unor drepturi, prin excepţie de la regula de mai sus, membrilor de familie li se pot elibera concomitent sau succesiv certificate de deces.

Este interzisă înscrierea prin menţiune a cauzei decesului în certificatul de deces.