80-8990-35_semnintrebare.jpgDacă societatea are un salariat cum se face plata contribuţiilor, lunar sau trimestrial?
Iordache Ana – Oradea

Numărul de salariaţi, deşi reprezintă unul din elementele care trebuie luate în considerare, nu constituie criteriul de stabilire a termenului de plată pentru impozitele şi contribuţiile aferente veniturilor salariale.

În situaţia descrisă de dumneavoastră, în care plătitorul veniturilor din salarii este o societate, în conformitate cu legislaţia în vigoare la data actuală, respectiv art. 111 din Codul de procedură fiscală, criteriul în baza căruia se stabileşte termenul lunar sau trimestrial pentru plata acestor contribuţii îl constituie statutul întreprinderii stabilit în condiţiile prevăzute de Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit art. 4 din această lege, sunt microîntreprinderi societăţile care au până la nouă salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei. Datele utilizate pentru calculul numărului mediu anual de salariaţi, cifra de afaceri netă anuală şi activele totale sunt cele raportate în situaţiile financiare aferente exerciţiului financiar precedent, aprobate de adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor. În cazul unei întreprinderi nou-înfiinţate, aceste date se determină în cursul exerciţiului financiar şi se declară pe propria răspundere de către reprezentantul întreprinderii în cauză.

Conform aceluiaşi act normativ, dacă la data întocmirii situaţiilor financiare anuale întreprinderea nu se mai încadrează în plafoanele stabilite anterior, aceasta nu îşi va pierde calitatea de microîntreprindere decât dacă depăşirea acestor plafoane se produce în două exerciţii financiare consecutive.

În cazul unei întreprinderi autonome, datele, inclusiv numărul mediu anual de salariaţi, vor fi stabilite exclusiv pe baza situaţiilor financiare anuale ale întreprinderii respective. În schimb, cele ale unei întreprinderi partenere sau legate cu o altă întreprindere se vor stabili, proporţional cu procentele de participare la capital ori cu procentele drepturilor de vot (cel mai ridicat dintre aceste procente), pe baza situaţiilor financiare anuale şi a altor date ale întreprinderii ori, dacă există, pe baza situaţiilor financiare anuale consolidate în care întreprinderea este inclusă, care se vor cumula cu datele oricărei întreprinderi partenere a întreprinderii în cauză, situată imediat în amonte sau în aval de aceasta.

Revenind la situaţia descrisă de dumneavoastră, informaţia cu privire la numărul de salariaţi pe care îl are la ora actuală societatea nu este nici suficientă şi nici relevantă pentru stabilirea statutului ei de microîntreprindere. Neavând informaţii complete cu privire la acest aspect, nu ne putem pronunţa în privinţa aceasta. Odată ce vă veţi stabili statutul întreprinderii, dumneavoastră, puteţi aplica una din regulile descrise în continuare.

Potrivit articolului 111 din Codul de procedură fiscală, în vigoare la ora actuală, regula generală privind plata impozitelor şi contribuţiilor aferente veniturilor din salarii este că aceasta se face lunar până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se efectuează plata drepturilor salariale.

Prin excepţie, plata se face trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului, de către contribuabilii persoane juridice care au statut de microîntreprindere, în condiţiile Legii nr. 346/ 2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii cu modificările şi completările ulterioare.

Acest termen de plată este, dealtfel, valabil şi pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente, iar pentru asociaţii, fundaţii sau alte entităţi fără scop patrimonial, cu excepţia instituţiilor publice, termenul de plată este anual, până la data de 25 inclusiv a lunii ianuarie a anului următor.

Atragem atenţia însă că prevederea menţionată mai sus este aplicabilă doar până la data de 31 decembrie 2007 deoarece, conform Ordonanţei Guvernului nr. 47/2007 privind unele măsuri financiar-fiscale, începand cu 1 ianuarie 2008 se modifică articolul 111 din Codul de procedură fiscală, în sensul că, excepţia de la termenul de plată lunar al impozitelor şi taxelor salariale şi aplicarea celui trimestrial operează numai în cazul acelor întreprinderi care sunt plătitoare de impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente, precum şi asocierilor fără personalitate juridică constituite între persoane fizice.

În concluzie, în stabilirea termenelor pentru plata impozitelor şi taxelor aferente veniturilor din salarii, avem reguli aplicabile diferite, pentru perioada cuprinsă până la sfârşitul anului curent şi pentru perioada ulterioară, după cum urmează:
 
1. până la finele anului 2007, societatea dumneavoastră ar trebui să facă plata contribuţiilor în discuţie trimestrial, în măsura în care poate fi calificată, potrivit criteriilor descrise mai sus, drept microîntreprindere în înţelesul Legii nr. 346 din 2004. În caz contrar, plata acestor contribuţii trebuie făcută lunar.

2. după data de 1 ianuarie 2008, plata impozitelor şi taxelor aferente veniturilor salariale se va face de către societatea dumneavoastră trimestrial numai dacă, din punctul de vedere al regimului de impozitare fiscală, aceasta este plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderilor.

În situaţia în care societatea este plătitoare de impozit pe profit, chiar dacă indeplineşte condiţiile prevăzute de Legea nr. 346/2004 pentru a fi microîntreprindere, termenul de plată al acestor taxe şi impozite va fi lunar.

După 1 ianuarie 2008, plata impozitelor şi taxelor aferente veniturilor salariale se va face trimestrial numai dacă societatea este plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderilor.