Reciclarea selectivă a devenit o obligație pentru locuitorii din municipiul Iași care vor să contribuie la protejarea mediului. Deși la prima vedere pare un proces simplu, colectarea greșită a deșeurilor poate compromite întreg efortul de reciclare.
Reprezentanții companiei municipale de salubritate vin cu explicații clare privind modul corect de sortare a gunoaielor în funcție de tipul acestora.
Reciclarea selectivă începe cu sortarea corectă a hârtiei și cartonului
Reciclarea selectivă implică, în primul rând, separarea deșeurilor de hârtie și carton într-un recipient special, de culoare albastră.
Locuitorii de la bloc pot arunca aici ambalaje din carton, cutii de pizza necontaminate, cutii de ouă sau cosmetice, pungi din hârtie, ziare, reviste sau cărți. De asemenea, sunt acceptate și cutiile TetraPack, cele folosite pentru lapte sau suc.
Nu toate produsele din hârtie sunt reciclabile, iar unele trebuie excluse. Ambalajele ce conțin resturi de mâncare, hârtia cerată, hârtia igienică sau autocolantele nu trebuie puse în pubela albastră.
Acestea trebuie aruncate la deșeurile menajere. O atenție deosebită trebuie acordată gradului de murdărie al materialelor, care influențează direct posibilitatea reciclării.

„Locuitorii de la bloc pot pune în recipientul albastru ambalaje diverse de hârtie-carton, ambalaje de carton pentru băuturi, cutii de carton de la ouă, cutiile de pizza necontaminate, cutii de cosmetice, pungi de hârtie, ziare, maculatură, cărți de vizită, reviste, cărți, plicuri și cutiile TetraPack, de lapte și suc”, transmit reprezentanții Salubris.
Plasticul și metalul, colectate doar în pubela galbenă
Reciclarea selectivă presupune și cunoașterea clară a tipurilor de plastic care pot fi colectate împreună cu metalul. În recipientele galbene pot fi puse bidoane și sticle din plastic, pungi, capace, jucării din plastic, doze de băuturi, conserve, ambalaje de protecție, cutii goale de medicamente, spray-uri alimentare și ghivece de flori. Pentru a economisi spațiu, acestea pot fi presate înainte de aruncare.
Totuși, unele obiecte din plastic sau metal sunt considerate periculoase sau neconforme. Polistirenul folosit în construcții, cutiile cu resturi de vopsea, diluanți, deșeurile medicale sau bateriile trebuie eliminate separat.
La fel și obiectele mari sau grele precum umbrele, țevi, plase de gard sau bibliorafturi. Acestea pot deteriora echipamentele de sortare și nu pot fi reciclate împreună cu restul deșeurilor ușoare.
Sticla poate fi reciclată, dar nu orice tip
Reciclarea selectivă include și colectarea recipientelor din sticlă, care trebuie aruncate în pubela verde, dedicată acestui tip de material. Pot fi reciclate borcane, sticle de băuturi și alte recipiente alimentare, indiferent de culoare. Este important ca acestea să fie goale și fără capace înainte de a fi depozitate.
Nu toate obiectele din sticlă pot fi colectate astfel. Oglinzile, geamurile, parbrizele, vesela din porțelan, paharele, ceramica sau cristalul nu se încadrează în această categorie. Acestea necesită un alt tip de procesare și trebuie aruncate separat, cu respectarea indicațiilor speciale ale companiei de salubritate.
Ce se aruncă în pubela neagră: deșeuri menajere și nereciclabile
Reciclarea selectivă presupune și identificarea corectă a deșeurilor care nu pot fi reciclate. În recipientele de culoare neagră se aruncă resturi alimentare, scutece, absorbante, mucuri de țigară, șervețele folosite, deșeuri provenite de la animale, resturi de ceramică sau ambalaje murdare.
În această categorie intră și textilele uzate, încălțămintea, cenușa de la sobe sau conținutul sacului de la aspirator. Nu trebuie puse în pubela neagră obiecte mari precum mobilierul, saltelele, aparatura electrică sau deșeurile din construcții. Acestea se colectează separat, în funcție de programul stabilit de autorități.
Recipiente diferite pentru locuitorii de la case
Reciclarea selectivă se face diferit pentru gospodăriile individuale, față de apartamentele de bloc. Cei care locuiesc la casă beneficiază de două pubele distincte: una pentru deșeuri reciclabile, uscate, și alta pentru cele menajere, mixte. Astfel, este facilitată colectarea și procesarea corectă a gunoaielor.
Pentru restul deșeurilor ce nu se încadrează în nicio categorie, salubritatea pune la dispoziție un serviciu special. Se poate depune o cerere pentru colectarea gratuită sau contra cost a obiectelor voluminoase sau periculoase, în funcție de regulamentul local. Acest serviciu contribuie la reducerea deșeurilor abandonate în spații neamenajate.