Se relaxează regulile privind reciclarea deșeurilor textile. Uniunea Europeană a lansat anul acesta o inițiativă privind includerea textilelor în sfera reciclării obligatorii, alături de sticlă, hârtie și deșeuri alimentare. După colectare, textilele sunt în general sortate pentru reutilizare sau reprocesate în materiale precum izolație, căptușeală sau compozite, informează acest site.
Se relaxează regulile privind reciclarea deșeurilor textile
Cu toate acestea, instalațiile de reciclare din UE, inclusiv din Suedia, nu au reușit să țină pasul cu creșterea bruscă a deșeurilor textile. Guvernul suedez a recunoscut că, în ultima perioadă, cantitatea de textile uzate a crescut exponențial, pe lângă costul sortării deșeurilor.
Nu doar Suedia se confruntă cu această problemă. Organizația caritabilă suedeză Humana Sverige a observat că hainele murdare sunt expediate către instalațiile de sortare din alte părți ale Europei, care, la rândul lor, sunt și ele suprasolicitate. Acest lucru indică efectul general al noii politici a UE asupra industriei de reciclare a textilelor.
Reducerea stresului asupra unui sistem suprasolicitat
Ministrul Mediului, Romina Pourmokhtari, a declarat că orientările actualizate specifică acum ce trebuie sortat și ce poate fi depus direct la coșul de gunoi. Scopul este de a reduce stresul asupra unui sistem suprasolicitat, fără a sacrifica obiectivele de sustenabilitate.
Humana Sverige, care supraveghează colectarea hainelor second-hand, a precizat că s-a înregistrat o creștere uriașă a deșeurilor de textile. Odată cu creșterea cantității, organizația închide aproape jumătate din punctele sale de colectare – 600 din 1.300 de centre de colectare – din întreaga țară.
Deșeurile textile ajung la groapa de gunoi
Potrivit site-ului Parlamentului European, s-a schimbat modul în care oamenii elimină hainele pe care nu le mai poartă: acestea nu mai sunt donate, ci aruncate la gunoi. Mai puțin de jumătate din hainele folosite sunt colectate pentru refolosire sau reciclare, și numai 1% sunt reciclate în haine noi, deoarece tehnologiile care permit transformarea hainelor în fibre virgine doar acum încep să apară.
Între 2000 și 2015 producția de haine s-a dublat, iar durata medie de folosire a unei piese vestimentare a scăzut.
Europenii consumă aproape 26 kg de textile și aruncă în jur de 11 kg de textile în fiecare an. Hainele uzate pot fi exportate în afara UE, dar în cea mai mare parte (87 %) sunt incinerate sau aruncate în depozitele de deșeuri.
Proliferarea modei de consum a fost determinată în parte de rețelele sociale și de industria modei care a împins tendințele modei către mai mulți consumatori într-un ritm mai rapid decât în trecut.
Noile strategii de abordare a acestei probleme includ dezvoltarea de noi modele de afaceri pentru închirierea de îmbrăcăminte, proiectarea produselor într-un mod care să faciliteze reutilizarea și reciclarea (modă circulară), convingerea consumatorilor să cumpere mai puține haine de mai bună calitate (modă lentă) și, în general, orientarea comportamentului consumatorilor către opțiuni mai durabile.
Țările din UE, obligate să introducă colectarea separată a deșeurilor textile
În temeiul Directivei privind deșeurile aprobate de Parlamentul European în 2018, țările din UE sunt obligate ca până în 2025 să introducă colectarea separată a deșeurilor textile.
Noua strategie a Comisiei conține și măsuri care contribuie la reducerea substanțelor chimice periculoase cere producătorilor să își asume responsabilitatea pentru întreg lanțul de producție, inclusiv pentru deșeuri, și îi ajută pe consumatori să aleagă materiale textile sustenabile.