"Este un proiect pe care vrem să îl facem în 2015. Nu ştiu dacă îşi va produce efecte în 2015 sau nu îşi va produce, pentru că suntem într-un stadiu preliminar, cel al redactării unui proiect de lege care să reglementeze fondurile de investiţii închise. Acum avem o lege a fondurilor de investiţii deschise, avem un proiect de lege în Parlament în transpunerea unei directive europene care priveşte administratorii de fonduri alternative şi ne-ar mai trebui această lege cu fondurile închise pentru că atât Proprietatea (Fondul – n.r.) cât şi SIF-urile fie să fie guvernate de legea fondurilor deschise, fie să fie guvernate de o nouă lege a fondurilor închise", a aratat Negritoiu, citat de Agerpres.

In opinia sa, atât Fondul Proprietatea (FP), cât şi SIF-urile sunt mai aproape de fonduri închise decât de fonduri deschise, au opţiunea să se situeze sub o lege sau alta, acesta fiind ultimul vestigiu al unei pieţe de capital rezultată în urma procesului de privatizare în masă în România şi care nu a fost încă terminat sau absorbit.

"Toate celelalte pieţe din regiune nu mai au vestigiile privatizării în masă şi la noi, atât SIF-urile cât şi FP, care au fost rezultatul unor procese de privatizare sau de restituire, ar trebui să intre într-un regim normal de fonduri. Nici nu mai contează până la urmă cum s-au format, de unde au plecat. Noi suntem pregătiţi să facem proiectul de lege, dar el probabil va fi şi subiectul unor consultări publice şi cu fondurile şi cu factorul politic, trebuie să treacă şi prin Parlament. Nu ştiu dacă îşi va produce efectele în 2015, dar noi îl lansăm", a spus Negritoiu.

Seful ASF a aratat ca anul trecut au avut loc mai multe schimbari majore pentru piata de capital, urmand ca altele sa fie intreprinse anul acesta. "Proiectul '8 bariere' (eliminarea celor 8 bariere – n.r.) a fost un efort comun al Autorităţii cu instituţiile pieţei de scădere a costurilor, pe care l-am făcut şi am avut scăderea contribuţiilor pentru ASF până la 70%, am revizuit toate costurile pentru piaţă, le-am redus atât la emitenţi, la tranzacţii, cât şi la investitori. Am făcut câteva lucruri, care ţineau de cele 8 bariere, privind instituţiile pieţei, Depozitarul Central, separarea conturilor şi în sfârşit a apărut ordonanţa 90, care a intrat în vigoare pe 8 ianuarie, care modifică lucruri privind mandatarea, procura, transferul dividendelor, funcţionarea şi guvernarea instituţiilor. Acesta a fost un prim proiect care şi-a produs rezultate în 2014, dar continuă şi în 2015 şi care va dinamiza piaţa şi va întări instituţiile pieţei", a amintit Negritoiu.



Al doilea act normativ important pentru piata de capital adoptat anul trecut a fost cel privind piata RASDAQ. "În 2015 va trebui să repoziţionăm toate societăţile care sunt pe RASDAQ fie pe sistem alternativ de tranzacţionare fie pe bursă, fie pur şi simplu se delistează. Şi avem un proiect prioritar pentru acest an, pe care l-am început anul trecut şi anume infrastructura pieţei şi un regulament – 909 al UE, care presupune o liberalizare totală a listării pe alte pieţe din UE. Ştiţi că noi am discutat şi am aprobat listarea prin GDR-uri la Londra a tuturor societăţilor, că sunt societăţi noi sau că se tranzacţionează pe bursă, şi va trebui să o facem pentru toate tipurile de instrumente şi pentru toate bursele, în baza acestui regulament, concomitent cu întărirea şi securitizarea Depozitarului Central", spune Negritoiu.

Presedintele ASF considera ca trebuie evitate toate riscurile operaţionale, motiv pentru care exista un program complet de arhitectură informaţională, IT şi altele. "Sunt lucruri pe care trebuie să le continuăm în prima parte a acestui an" a precizat seful ASF.



Separat de acestea, ASF vrea să vina în acest an cu un program mai consistent de emisiuni de obligaţiuni şi chiar să propuna si să convina cu Guvernul sau cu MFP mai multe listări de societăţi româneşti noi, mari, credibile, în care lumea să aibă încredere şi să le cumpere.  

 

Sursa: Agerpres