Visul conducerii societatii Romcontrol SA Bucuresti s-a indeplinit. Sediul din bd. Nicolae Balcescu nr. 22 din Capitala le apartine, in sfarsit. In 18 februarie a.c., Regia Autonoma a Patrimoniului si Protocolului de Stat vinde catre Romcontrol trei etaje din imobilul solicitat. Pretul? 160.000 dolari, respectiv 2,38 miliarde de lei, in care este inclusa si TVA aferenta. Romcontrol SA are ca obiect de activitate controlul calitativ si cantitativ al marfurilor din import, export si tranzit. Se mai ocupa, printre altele, cu expertize tehnice, comparatii si evaluari de pret.
Desi exista o hotarare de guvern, din 1995, care prevede ca spatiile administrate de RAPPS sa fie ocupate de agentii economici numai in urma unei licitatii, pentru Romcontrol s-a facut exceptie de la acest act normativ. Mai mult, sediul Romcontrol a fost subiectul mai multor hotarari de guvern. In mai 1997, Victor Ciorbea semneaza prima hotarare care da posibilitatea Romcontrol sa cumpere, fara licitatie, imobilul din bd. Balcescu nr. 22. Inalti oficiali ai fostului Executiv sustin ca actul a fost emis la presiunile lui Victor Babiuc, care, de altfel, se afla la acea data pe lista actionarilor la Romcontrol. Fostul prim-ministru, Victor Ciorbea, ne confirma interventiile ministrului apararii: „Nu-mi amintesc exact de acea hotarare, dar stiu ca, atunci, la Guvern s-a facut lobby pentru aceasta firma chiar de Victor Babiuc”.
Conducerea Romcontrol ataca la tribunal
Dupa un an, situatia se schimba. cu o luna inainte de a demisiona, Victor Ciorbea da o noua hotarare de guvern (H.G. nr. 99/februarie 1998), prin care acel sediu nu mai poate fi vandut fara licitatie. Adica exact pe dos fata de ce se prevedea in primul act normativ. Interesele politice isi arata coltii si aici. La acea vreme, relatiile dintre PNTCD si PD se rupsesera. Membrii PD din fostul guvern amenintau cu retragerea de la guvernare.
Paul Viorel, directorul Romcontrol si unul dintre actionarii importanti ai societatii, neaga vehement interventia lui Victor Babiuc, dar marturiseste ca este de 20 de ani prieten al ministrului apararii. El sustine ca hotararea s-a anulat din ambitia a doi oameni, Remus Opris, secretar general al guvernului Ciorbea, si Adrian Ghita, fostul director al RAPPS. In replica, Adrian Ghita argumenteaza: „S-a abrogat acea hotarare pentru ca nu avea temei legal. Printr-o omisiune a predecesorului meu, Ioan Hideguti, nu s-a sesizat faptul ca imobilul era cuprins in anexa bunurilor proprietate publica a statului, ce nu puteau fi instrainate, conform Constitutiei. Timp de un an, am strans toate informatiile pe care le-am prezentat Secretariatului general al Guvernului care, mai departe, a luat masuri anuland prima hotarare”.
In aceste conditii, conducerea Romcontrol da Guvernul in judecata. Sectia de contencios administrativ a Curtii de apel Bucuresti da in final dreptate Romcontrol si abroga HG nr. 99/1998, care interzicea vanzarea imobilului din bd. Balcescu nr. 22. De mentionat este si faptul ca noul prim-ministru, Radu Vasile, la putin timp de la investirea in functie, numeste, intr-o sedinta de guvern, doi ministri, printre care si Valeriu Stoica, care sa analizeze situatia H.G. nr. 99. Paul Viorel ne-a precizat ca insusi ministrul justitiei a informat cabinetul Vasile de faptul ca interzicerea vanzarii imobilului solicitat de Romcontrol nu se justifica.
Guvernul se incurca
in hotarari
Totusi, in octombrie anul trecut, guvernul Vasile face recurs cu cateva zile inainte de expirarea termenului. Surprinzator, la numai o luna dupa recurs, in Monitorul Oficial nr. 440 din 19 noiembrie 1998 apare o noua hotarare de guvern, HG nr. 811, care permite RAPPS sa transmita cu plata, fara licitatie, sediul cerut de Romcontrol. Doar ca nu mai este vorba de tot imobilul, ci de doar trei etaje. Ce s-a intamplat intre timp de guvernul Vasile si-a schimbat brusc intentiile? Surse din interiorul RAPPS ne-au mentionat ca Victor Babiuc a inceput sa traga din nou sforile, imediat dupa introducerea recursului. In urma repetatelor noastre solicitari, Victor Babiuc refuza sa raspunda acuzatiilor aduse.
Un alt aspect, deloc de neglijat, este si pretul la care a fost vandut. Din 1997, s-au facut evaluari peste evaluari. In final, s-a ajuns la o valoare de 600.000 dolari, pentru tot imobilul. In conditiile in care cladiri asemanatoare, dar aflate departe de centru, se vand cu peste 500.000 de dolari, conform unor experti imobiliari. „Este adevarat ca valoarea de piata nu se stabileste decat printr-o selectie de oferte, dar trebuia sa tinem cont de faptul ca Romcontrol isi are sediul acolo de foarte multi ani. Cladirea arata jalnic si trebuie bagati multi bani in ea”, ne spune actualul director al RAPPS, Aurel Vlaicu.
Din toata aceasta tevatura, ia tot sediul, nu lua sediul, ba poftim doar trei etaje, Guvernul roman a ramas de pacalici in fata Romcontrol. Conducerea societatii intentioneaza acum sa cumpere si restul etajelor. O data cu semnarea ultimei hotarari de guvern, recursul a fost anulat, asa ca sentinta judecatoreasca ce permite Romcontrol sa cumpere tot imobilul a ramas valabila.