Propunerile fac parte din eforturile Executivului comunitar de a reforma industriile telecomunicaţiilor şi media şi a ajuta Uniunea Europeană să ajungă din urmă Asia şi SUA. Însă propunerile, ce vor fi anunţate de vice-preşedintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, ar urma să se lovească de opoziţia europarlamentarilor şi a statelor membre UE, care trebuie să le aprobe înainte de a intra în vigoare. 

Potrivit unui proiect de document consultat de Reuters, una din principalele propuneri permite fostelor companii naţionale din domeniul telecomunicaţiilor să colaboreze într-o manieră care încalcă prevederile comunitare în domeniul concurenţei cu condiţia să promită că vor investi în modernizarea reţelelor lor. O altă prevedere ar forţa guvernele UE să acorde licenţe de telefonie mobilă pentru cel puţin 25 de ani, oferind astfel un mediu stabil pentru operatori care vor să introducă Internet mobil la viteze mari. 

În domeniul drepturilor de proprietate intelectuală, organizaţiile media vor avea o putere de negociere mai mare în raport cu motoarele de căutare. Astfel, servicii precum Google News vor fi forţate să negocieze cu organizaţiile media pentru a putea publica extrase din articolele lor. De asemenea, propunerile CE ar urma să vizeze şi aplicaţiile de chat de tip Skype şi WhatsApp prin extinderea normelor în domeniul securităţii şi confidenţialităţii care în prezent acoperă doar furnizorii de telecomunicaţii. 

Conform Agerpres, odată prezentate, propunerile Comisiei Europene vor trebui aprobate de Parlamentul European şi guvernele naţionale, ceea ce înseamnă că este posibil să sufere modificări.