Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 9 la sută din voturi, 59,8 % dintre alegători au respins măsurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 40,2 % s-au pronunţat în favoarea acestora.

~~Prezenţa la urne în referendumul organizat în Grecia pe tema măsurilor economice a depăşit nivelul de 40 la sută, astfel că plebiscitul va fi validat, anunţă Ministerul de Interne de la Atena. Rezultate oficiale parţiale sunt aşteptate după ora 21.00.

Aproximativ 9,8 milioane de greci au fost chemaţi duminică la urne pentru a se pronunţa asupra măsurilor economice propuse de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Potrivit Ministerului grec de Interne, prezenţa la urne a fost peste 40 la sută, pragul necesar pentru validarea plebiscitului.

Prezenţa la urne a fost de 55,3 %.

~~Sondajele de opinie efectuate cu ocazia referendumului organizat în Grecia indică un avans uşor al oponenţilor măsurilor propuse de creditori, informează presa de la Atena.

Potrivit unui sondaj al Institutului GPO realizat pentru postul tv Mega, 51,5 % dintre greci au votat împotriva măsurilor propuse de Grupul Bruxelles, iar 48,5% în favoarea acestora.

Un alt sondaj, realizat de Institutul MRB, oferă taberei care se opune măsurilor economice un scor cuprins între 50,1% şi 54%, în timp ce tabăra favorabilă reformelor este creditată cu 46% – 49,9%.

Al treilea sondaj, prezentat de Institutul Metron, arată că 52% dintre greci au votat negativ, iar 48% afirmativ.

Rezultate oficiale parţiale sunt aşteptate după ora 21.00

~~Preşedintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a lansat un apel la unitate în societatea greacă indiferent de rezultatul referendumului pe tema situaţiei economice.

"Această zi aparţine în totalitate cetăţenilor. Ei sunt chemaţi să voteze în conformitate cu propriile conştiinţe şi ghidaţi de cele mai bune interese ale naţiunii, pentru viitorul ţării şi al poporului", a declarat Prokopis Pavlopoulos, potrivit cotidianului The Telegraph.

"Indiferent de rezultatul referendumului, avem obligaţia de a merge înainte, începând de mâine, într-o unitate absolută. Aşa au făcut predecesorii noştri în momentele cruciale cruciale ale istoriei şi aceasta este obligaţia noastră astăzi. Vom merge înainte împreună", a insistat preşedintele ţării. Sursa: mediafax.ro