“Vom încerca din aceste an să reducem TVA la 9%, în primul rând la pâine şi panificaţie şi pe urmă la morărit. Preconizez că am putea introduce această măsura în trimestrul trei al acestui an, condiţionată însă de o discuţie cu Ministerul de Finanţe şi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), care se vor întoarce în România la sfârşitul lunii iulie”, a spus Constantin, citat de Agerpres.

Cu toate că şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat la finalul misunii că nu recomandă, ca principiu, reduceri de TVA în anumite domenii, sectoare sau produse, ministrul Agriculturii consideră că reprezentanţii organismelor internaţionale nu au fost de acord cu o taxă redusă pentru că au avut foarte multe măsuri de discutat.

“Cu creditorii nu este foarte uşor. Am avut o primă discuţie cu cei de la FMI, dar în care am cerut să mărim salariile şi să returnăm CASS la pensii. A fost deja prea mult. Cred însă că după trei luni, dacă vor vedea impactul politicilor pe care le vom susţine din punct de vedere al bugetului, dacă reuşim să-i convingem că avem politici sustenabile precum şi că o taxă redusă (TVA n.r.) ar putea aduce bani suplimentari la buget, nu cred că nu vor fi de acord. Până la urmă ei nu au decât un obiectiv: să se asigure că acei bani pe care îi împrumută se întorc la creditori”, a explicat Constantin.

Grup de lucru pentru calcule

Acesta a afirmat că analiza prezentată de asociaţia patronală din morărit şi panificaţie ROMPAN este convingătoare şi din acest motiv a fost deja constituit un grup de lucru la MADR pentru a face toate calculele necesare.

“Am discutat cu preşedintele Rompan şi pe mine personal calculele m-au convins, dar trebuie să-i convingem şi pe cei de la Ministerul de Finanţe. Consider că acest experiment trebuie să dureze minimum şase luni ca să vedem dacă scoatem la suprafaţă economia gri. Evaziunea fiscală în panificaţie este de 71% în prezent şi la acest procent s-a ajuns când TVA a crescut de la 19-24%. Creşterea de la 50%, la 71% s-a văzut în numai două luni după majorarea TVA”, a subliniat Constantin.

În opinia acestuia, dacă în termen de 4-6 luni se va vedea o îmbunătăţire a sistemului, va fi redusă TVA la toate produsele alimentare de bază.

“Propunerea mea este că după cele şase luni în care vor vedea cum funcţionează sistemul cu taxa redusă la pâine să trecem la reducerea TVA la toate alimentele de bază. Pentru reducerea evaziunii fiscale va trebui să avem şi alte măsuri de natură legislativă şi din punct de vedere al controlului, mai ales că în agricultură, potrivit statisticii, există o evaziune care ajunge la 2,5 miliarde de euro, proponderent pe panificaţie, pe zona de carne, de legume şi fructe şi ceva mai puţin pe zona de flori. În acest sens trebuie să întărim colaborarea cu toate organele de control din România, ANAF şi Garda Financiară, mai ales pe zona de cereale, în perioada recoltatului. La cereale avem taxarea inversă, până la 1 mrtie 2013, dar vom vedea dacă nu vom reuşi continuarea acestui proces, să reducem TVA şi la cereale”, a adăuga ministrul Agriculturii.