‘Deoarece începem să vedem că economia înregistrează o creştere mai solidă – şi chiar creşte mai solid – deoarece vedem că situaţia economiei se îmbunătăţeşte, în momentul de faţă vreau să dau oamenilor înapoi o parte din banii câştigaţi cu greu şi încercăm să reducem impozitele. Economia are o evoluţie mai bună dacă le spui oamenilor că, dacă lucrează din greu, vor primi înapoi din banii lor prin reducerea impozitelor’, a afirmat Cameron într-un interviu acordat BBC.

Datorită recentelor date care arată o redresare solidă a PIB-ului Marii Britanii, Guvernul şi-ar putea realiza mai uşor obiectivele de reducere a deficitului, care au fost extinse până în 2017-2018.

Intenţiile fiscale ale Guvernului arată că ‘sunt necesare în continuare reduceri ale cheltuielilor pentru a îndeplini ţintele bugetare dar nu includ planuri de majorare a taxelor’, a afirmat premierul britanic.

Economia Marii Britanii a reuşit să evite cea de-a treia recesiune de după 2008, înregistrând o creştere de 0,3% în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent. Creşterea Produsului Intern Brut al Marii Britanii a fost încetinită de slăbiciunea de pe piaţa externă şi de pe plan internaţional. Sectorul serviciilor a continuat creşterea solidă, fiind acum peste nivelul înregistrat înainte de recesiune.

Creşterea economică din primul trimestru s-a datorat în principal sectorului serviciilor (responsabil pentru 70% din economia britanică), care a înregistrat o creştere de 0,6%. Producţia industrială a crescut cu 0,2%, cheltuielile de consum au înregistrat un avans de 0,1% în timp ce lucrările de construcţii au înregistrat o scădere de 2,4%.

Analiştii estimează că în trimestrul doi din 2013 creşterea Produsul Intern Brut al Marii Britanii va accelera la 0,6%, cel mai ridicat nivel din 2012.

În 4 iulie, Banca Angliei (BoE) a decis să nu injecteze noi fonduri în economia britanică, la prima şedinţă de politică monetară sub conducerea noului guvernator, canadianul Mark Carney.

De asemenea, cei nouă membri ai comitetului de politică monetară de la BoE au decis să menţină dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%.

Începând din 2009 şi până în prezent, Banca Angliei a injectat 375 de miliarde de lire sterline în economia britanică. BoE cumpără obligaţiuni de la instituţiile financiare în speranţa că fondurile astfel injectate vor stimula creditul şi vor ajuta la creşterea economică. AGERPRES