Se mai deschid școlile? Ministerul Sănătății a emis sâmbătă seară o avertizare extrem de gravă, de natură a ridica mari semne de întrebare cu privire la redeschiderea școlilor.

Este vorba despre noua tulpină din Marea Britanie a Covid-19, care este mult mai contagioasă și care a fost descoperită într-o școală din București.

Se mai deschid școlile? Avertismentul Ministerului Sănătății

În cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 și 3 cazuri în data de 18.01.2021).

Totul a pornit de la ancheta epidemiologică pornită în cazul unui pacient lucrează în unitatea de învățământ respectivă.

Astfel, 9 din 10 persoane testate – contacți ai săi – au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR ca fiind infectate cu tulpina britanică a coronavirusului.

“Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență.

Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, conform unui comunicat publicat sâmbătă seară de minister.

Persoanele pozitive, fără istoric de călătorie în străinătate

În 22.01.2021 au fost testate la INBI „Matei Balș” 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR.

Confirmarea se va face prin secvențiere în următoarele zile. Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate.

Măsuri luate de către Direcția de Sănătate Publică București: Școala a fost închisă, iar în data de 25.01.2021 se va realiza dezinfecție generală, inclusiv nebulizare. Au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri / contacții cazurilor.

Ministerul Sănătății reamintește importanța respectării măsurilor de prevenție: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea fizică și igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 și raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii).

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea.