Contactați de Capital, reprezentanții Gothaer au transmis un scurt punct de vedere pe care îl redăm integral. 

” Gothaer Asigurări Reasigurări a respectat și respectă toate prevederile legale și contractuale  în gestionarea dosarelor de daună și se conformeaza hotărârilor judecătorești, însă până la soluționarea definitivă a dosarelor de instanță aflate în curs, apreciază ca fiind prematură orice discuție publică pe marginea situației litigioase în legătură cu orice client al companiei, inclusiv cu referire la AGI Capital Investments SRL. Respectarea regulilor, a uzanţelor în domeniu precum şi deontologia sunt premisele necesare desfășurării activității în domeniul asigurărilor. Societatea Gothaer are în vedere soluționarea dosarelor de daună conform prevederilor legale și contractuale care obligă la aflarea adevărului şi respectarea interesului general ce guvernează piaţa asigurărilor, precum şi interesele asiguraţilor și reasigurătorilor săi.”

Plată record pentru o daună din România. Compania AGI Capital Investment SRL, controlată de americanul Irvin R. Dyer III anunță că a câștigat, în instanță, un proces pentru plata unei daune de 2,3 milioane de euro.

Despăgubirea vine ca urmare a unui incendiu petrecut la o fabrică de procesare a lemnului, din Nehoiu, deținută de AGI Capital Investment.

Compania de asigurări care ar urma să plătească este Gothear România, despre care capital a scris recent că se gândește să plece din România, informația fiind confirmată ulterior chiar printr-un comunicat al reputatului asigurător german.

“ Hotărârea a fost pronunțată de Curtea de Apel Ploiești în urma unei cereri de chemare în judecată formulată de AGI, în cursul anului 2013, împotriva Gothaer, având la bază o solicitare pentru o despăgubire rezultată dintr-o poliță de asigurare cu o valoare totală de 11.500.000 euro, încheiată între AGI și Gothaer în momentul în care Gothaer a intrat pe piața românească. AGI a suferit un incendiu la data de 17 iunie 2013 la uscătorul său cu tambur rotativ, o componentă majoră a fabricii de peleți din lemn, proprietatea AGI, fabrică situată în Nehoiu, Buzău. Gothaer a respins în mod arbitrar solicitarea de despăgubire formulată de AGI, motiv pentru care AGI s-a adresat instanțelor de judecată pentru a obține despăgubirea conform poliței de asigurare încheiată cu Gothaer. „, a explicat AGI Capital.

 

Interesant este că suma totală pe care firma o solicită în instanță se ridică la nu mai puțin 68 de milioane de euro, ceea ce ar reprezenta, de departe, cea mai mare desppgubire din istorie și o sumă de peste două ori mai mare decât  primele brute subscrise de Gothaer, în România, într-un an întreg.

Menționăm că reprezentanții Gothaer nu au putut fi contactați pentru declarații.

Apreciem foarte mult faptul ca justiția a făcut dreptate în cazul nostru în România. Pentru a evita plata despăgubirii către AGI, litigiul a fost întârziat intenționat de către Gothaer pentru aproximativ șase ani. Cu toate acestea, în cele din urmă, sistemul juridic românesc a funcționat corect și transparent, ceea ce este fundamental pentru toți investitorii străini. Tacticile prin care Gothaer a întârziat soluționarea litigiului în ultimii șase ani au cauzat prejudicii substanțiale AGI, motiv pentru care societatea a înregistrat pe rolul instanțelor de judecată cereri de despăgubire împotriva Gothaer pentru mai mult de 68 de milioane de euro. Suntem încrezători că instanțele din România vor analiza corect și transparent cererile noastre.”. a transmis Irvin R Dyer III.

Omul de afaceri american are o prezență veche în România, iar numele său a fost vehiculat în presă inclusiv în legătură cu unele afaceri nu foarte clare cu statul. El a fost căsătorit cu o româncă și a desfășurat contracte cu sume mari, cu statul, în domeniul medical, mai ales.