Cele mai mari zece firme de asigurare din România adunau, la finele lunii iunie 2019, aproape 16.000 de dosare în care sunt prezente în instanțele din România. Dintre acestea, în aproape 12.000 de cazuri asigurătorii sunt în calitate de pârât. Sunt date oficiale transmise pentru Capital de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.  De remarcat  este că, deși numărul dosarelor a scăzut față de 2015,  când vorbeam de circa 25.000 de dosare, procentul litigiilor în care asigurătorii apar în calitate de pârât a crescut substanțial. Dacă în 2015, când pe piață încă mai erau și Astra și Carpatica(ulterior intrate în faliment) raportul dintre dosarele unde asigurătorul este reclamant și cele unde apărea ca pârât era aproximativ 50-50,astăzi, în aproape 75% din cazuri, firma de asigurare este pârât. Avocatul Liviu Chiric, specializat în asigurări, crede că numărul litigiilor este chiar mai relevant pentru starea de sănătate a unei firme de asigurare decât numărul petițiilor primite la ASF.

” Numărul de litigii în care societățile de asigurări figurează ca părți, fie în calitate de reclamante fie în calitate de pârâte, relevă o imagine mult mai fidelă a  realității pe care o cunoșteam majoritatea, o realitate care nu face cinste unor instituții financiare din domeniul asigurărilor.   Există o legatură între dimensiunea reala a comportamentului unor societăți de asigurare față de clientii lor cuantificate în dosare aflate pe rolul instanțelor si numărul de petiții/reclamații la adresa acestora. „, apreciază Chiric.

 

Realitatea din instanțe e mult mai dură decât cea din rapoartele ASF

Capital a făcut un demers în premieră pentru presa din România. Cu ajutorul datelor de pe portalele instanțelor am reușit să obținem o situație a litigiilor, pe companii. Concluzia este că cele mai mari două firme de asigurare, cele care vând RCA pentru circa 80% dintre mașinile asigurate în România, sunt parte în circa 11.000 de dosare. Concret, Euroins este în 5050 de dosare iar City Insurance în 5.826 de dosare, într-o analiză aferentă perioadei 1 ianuarie 2018- 1 iulie 2019, aflată în posesia Capital. Dintre acestea au fost deja soluționate 1.588 de dosare cu City și 1191 de dosare cu Euroins, ambele societăți pierzând aproximativ 94% din cazuri.

Motivele pentru care cele două firme au ajuns în instanță sunt similare cu cele pentru care oamenii sau mandatarii lor(service-uri) le fac reclamații la ASF( aceleași două firme sunt și campioanele reclamațiilor, Euroins trecând de 4.000 și City de 3.500, după jumătatea anului): plăți parțiale ale daunei, refuzul de a plăti daune, întârzieri la plata daunelor, neplata penalităților etc. O concluzie foarte interesantă a acestei analize este că instanțele stabilesc faptul că reclamanții au dreptul la daune cu mult peste ceea ce raportează firmele la ASF, pentru plățile în condiții amiabile. Concret, dacă rapoartele ASF vorbesc de o daună medie care merge undeva la peste 8.000 de lei, adică între 1.500 și 2.000 de euro, în cazul dosarelor de instanță analizate vorbim de peste 5.000 de euro. Mai precis, dauna medie pe dosarele City Insurance este de 5.784 euro, iar pe cele ale Euroins de 5.094 euro. În aceste condiții, poate fi justificat un semn de întrebare în ceea ce privește situația reală a celor două firme de asigurare.

Amintim că City Insurance și, mai nou, și Euroins se află în litigii în cadrul cărora li se cere falimentul. Motivele invocate de potențialii creditori vizează tocmai plăți parțiale ale dosarelor. Detalii despre cererile de faliment puteți consulta aici.

Precizăm și că, în aacest moment, atât City Insurance cât și Euroins îndeplinesc indicatorii de solvabilitate și lichiditate, conform raportărilor ASF.