Recolta de grâu poate ajunge la același nivel ca cea din 2021. Ploile vor ajuta la noua recoltă

Există posibilitatea ca producția de grâu din acest an agricol să se apropie de cea de anul trecut, asta în timp ce cultura își revine în mai multe zone din țară datorită ploilor din ultima perioadă.

Fermierii se arătau îngrijorați, la începutul acestui an, de apa din sol, însă acum ei spun că planta se poate dezvolta bine în continuare. Acest lucru a fost pus pe seama faptului că meteorologii anu anunțat noi ploi până la recoltarea din această vară. Potrivit fermierilor, producția poate depăși 10 milioane de tone.

”Sperăm la o cultură bună de grâu şi aceleaşi aşteptări le avem şi la rapiţă, iar ploaia din ultima vreme a ajutat şi culturile de porumb şi floarea-soarelui la răsărire. Cred că vom avea un an normal în zona noastră dacă mai primim o ploaie pentru grâu şi două pentru rapiţă. Vom avea la grâu o producţie de 7-10 tone/hectar şi la rapiţă sperăm la 3,5-4 tone/hectar“, a spus Dan Herţeg, administratorul companiei Agro Raluca, care cultivă circa 2.500 de hectare cu cereale în judeţul Arad.

Ploaia a prins bine culturilor de grâu

Louisa Gorban, asociat în cadrul companiei Transylvania Invest, unul dintre cei mai mari traderi de cereale cu ca­pital românesc, spune că ploaia a prins bine culturii de grâu și chiar și celei de rapiță, însă subliniază că cea din urmă încă nu a ajuns la dimensiunea potrivită.

De asemenea, Louisa Gorban mai spune că anul acesta va fi unul bun pentru fermieri.

”Stadiul culturilor în acest moment este satisfăcător în Dobrogea, dar este destul de rece încă. Discutând cu mai mulţi colegi din ţară am aflat că în anumite locuri din Moldova şi Oltenia sunt probleme din cauza lipsei precipitaţiilor şi a dăunătorilor, însă rapiţa doar ce a înflorit şi mai este până la recoltare, aşa că nu putem face previziuni clare, pentru că nu sunt doi ani agricoli la fel. Eu nu am văzut producţii liniare“, a spus Ionuţ Lungoci, preşedinte al Cooperativei Agricole Dobrogea Sud, care uneşte peste 40 de membri care lucrează peste 20.000 de hectare în judeţul Constanţa şi tranzacţionează circa 100.000 de tone anual.

Prețul pentru noua recoltă va fi de 370 de euro/tonă

Grâul, orzul şi rapiţa se recoltează începând din luna iunie şi se continuă recoltarea grâului şi rapiţei şi în luna iulie. În prezent, Ionuţ Lungoci spune că preţul pentru recolta veche de grâu este peste 300 euro/tonă în portul Constanţa, iar pentru cel din recolta nouă se fac contracte la un preţ de circa 370 euro/tonă.

Cu o producţie nouă de peste 10 milioane de tone de grâu, dacă ar fi toată valorificată la preţul actual din piaţă, valoarea sa ar fi de 3,7 miliarde de euro, conform calculelor ZF, însă preţurile pe bursă variază de la o zi la alta, fiind multă impredictibilitate. Spre exemplu, ieri în jurul orei 16:00 grâul ce va fi livrat în luna septembrie se vindea cu 376 euro/tonă pe bursa EuroNext de la Paris, iar preţul este mai mare cu 48% faţă de acum trei luni. Pentru luna mai, preţul grâului trece de 400 euro/tonă.