Sancţiunile pentru depăşirea nivelului maxim al tarifelor RCA ar urma să fie aplicate conform proiectului de act normativ privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), lansat în dezbatere de Ministerul Finanţelor Publice. 

Potrivit documentului citat, în cazul persoanelor fizice o primă maximă RCA de 3.087 lei ar urma să fie plătită de un şofer care are mai puţin de 25 de ani şi conduce o maşină de peste 2.500 cmc, iar cea mai redusă primă RCA, de 610 lei, va fi achitată de un şofer cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.201 – 1.400 cmc. În cazul autovehiculelor destinate transportului de marfă, o persoană fizică va plăti între 749 lei, pentru o masă maximă mai mică de 2,3 tone, şi 2.979 lei pentru un autovehicul de peste 16 tone. De asemenea, un posesor de motocicletă, motoscuter, motoretă sau ATV va plăti 294 lei pentru un vehicul de până în 50 cmc şi 581 lei pentru mai mult de 50 cmc. 

În cazul persoanelor juridice, pentru autovehicule cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maxim 9 locuri prima RCA variază între 885 lei şi 1.285 lei iar pentru autovehiculele destinate transportului de marfă între 943 lei şi 7.534 lei pentru maşinile de peste 16 tone. 

Pentru autovehiculele de transport persoane cu peste 9 locuri prima RCA este cuprinsă între 982 lei pentru mai puţin de 17 locuri şi 6.600 lei pentru mai mult de 40 de locuri. 

"Prin acest proiect de HG, se instituie un mecanism de control al pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, prin stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a tarifelor de primă maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare RCA. Menţionăm că tarifele de primă maxime pe categorii de vehicule au fost stabilite de către ASF în urma consultărilor cu asociaţiile transportatorilor şi cu societăţile de asigurări şi că actul normativ a fost avizat de Consiliul Concurenţei", susţine Ministerul Finanţelor. 

Potrivit sursei citate, "depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei", iar "pe lângă sancţiunile contravenţionale, în funcţie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare". 

Contravenţiile se constată de către persoanele cu atribuţii privind supravegherea şi controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sancţiunilor contravenţionale se realizează de către Consiliul ASF, adaugă MFP. 

MFP menţionează că tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0, precum şi că societăţile de asigurare care practică RCA vor aplica, pe o perioadă de 6 luni, tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăşi tarifele de primă maxime stabilite prin noul proiect de act normativ. 

Pe de altă parte, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) precizează, joi, într-un comunicat de presă, că pune la dispoziţie, pe www.asfromania.ro, Raportul care detaliază modalitatea de stabilire, de către Autoritate, a acestor tarife. 

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat, joi, că instituţia a avizat proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă de şase luni, pentru a ajuta piaţa să se stabilizeze.

AGERPRES


Te-ar putea interesa și: