Războiul din Ucraina încă mai poate oferi surprize. Cea mai mare ar putea să o aibă Putin

Se va spune că Occidentul nu-și mai poate permite nici din punct de vedere economic, nici militar, să susțină Ucraina până la ”victoria totală”. Și, de asemenea, că o victorie totală a Ucrainei ar putea să-l determine pe Putin să recurgă la arma nucleară, scrie New York Times.

Ziarul scrie că, într-un moment în care americanii nu pot fi de acord cu aproape nimic, a existat o majoritate uimitoare care s-a pronunțat în favoarea acordării de ajutor economic și militar Ucrainei în lupta sa împotriva încercării lui Vladimir Putin de a o șterge de pe hartă. Și mai surprinzător este că americanii care cred asta nu puteau spune unde se află pe hartă Ucraina.

Dar acordarea acestui sprijin va fi de două ori importantă, pe măsură ce războiul din Ucraina a intrat îngtr-un soi de confruntare între doi luptători de sumo – doi uriași, fiecare încercând să-l arunce pe celălalt afară din ring, niciunul nefiind dispus să renunțe.

Acest război a crescut și mai mult prețurile la energie și la alimente

Oamenii vor înțelege, la un moment dat, că acest război a crescut și mai mult prețurile la energie și la alimente la nivel mondial. Probabil că americanii vor continua să fie de acord cu sprijinul acordat Ucrainei, până când țara își va putea declara victoria asupra Rusiei sau se va ajunge la un acord de pace decent cu Putin. Acest optimism nu derivă din ce spun sondajele, ci din lecția pe care o oferă istoria, așa cum arată cartea lui Michael Mandelbaum, „Cele patru epoci ale politicii externe americane: putere slabă, mare putere, superputere, hiperputere”.

Națiunea americană a oscilat între două abordări ale politicii externe

Mandelbaum, profesor emerit de politică externă la Școala Johns Hopkins, susține că, deși atitudinea Americii față de Ucraina poate părea cu totul neașteptată și nouă, nu e deloc așa. De-a lungul istoriei Statelor Unite, națiunea americană a oscilat între două abordări ale politicii externe, a explicat Mandelbaum.„Una pune accentul pe putere, interes național și securitate și este asociată cu Theodore Roosevelt. A doua subliniază promovarea valorilor americane și se identifică cu Woodrow Wilson”.

Semnele se văd în declarația recentă a președintelui Macron

Nimeni nu știe însă cât timp va dura sprijinul public pentru războiul din Ucraina, pentru că războaiele urmează căi previzibile, dar și imprevizibile, arată New York Times.

Unul din aspectele previzibile ale războiului din Ucraina este că, pe măsură ce costurile sale cresc, va exista o nemulțumire tot mai mare atât în America, dar și în rândul aliaților europeni, pentru că anumite interese occidentale au fost profund afectate de acest război. Se pot observa deja semne în acest sens în declarația recentă a președintelui Macron, potrivit căreia alianța occidentală nu trebuie să „umilească Rusia”. O afirmație care a provocat protestele Ucrainei.

Nimeni nu poate spune cum va arăta victoria, iar asta va fi marea provocare pentru Biden

Aceasta va fi și provocarea președintelui Biden, mai ales atunci când nu mai există un consens printre aliați, sau cu Ucraina, cu privire la cum va arăta victoria. Va fi vorba de atingerea obiectivului declarat al Kievului de a recupera fiecare centimetru din teritoriul ocupat de Rusia? Sau i se va permite Ucrainei, cu ajutorul NATO, să dea o lovitură atât de mare armatei ruse, încât Putin să fie forțat să încheie un compromis care să-i lase ceva teritorii?

Referindu-se la două din cele mai importante războaie din istoria SUA, Războiul Civil și Al Doilea Război Mondial, Mandelbaum a spus: „Scopul nostru a fost victoria totală asupra inamicului. Problema pentru Biden și aliații SUA este că nu se se poate urmări o victorie totală asupra Rusiei, pentru că ar putea declanșa un război nuclear. Ceva de genul ”victorie totală” ar putea fi singura modalitate de a-l opri pe Putin să provoace și mai multă suferință Ucrainei”.

Teza lui Churchill, a continuat Mandelbaum, era că „războaiele pot schimba cursul istoriei și marile bătălii decid adesea războaiele. Bătălia dintre Rusia și Ucraina pentru controlul Donbasului are potențialul de a fi o astfel de bătălie”.