Desi ministrul turismului, Dan Matei Agathon, a declarat ca tarifele s-au majorat numai cu 12% fata de anul anterior, la unele hoteluri camerele vor fi cu 20% mai scumpe decat vara trecuta. Este vorba de unitatile de cazare situate in statiunile din sudul litoralului, Saturn, Venus, Jupiter si, probabil, Eforie, segment pe care se va muta cererea in acest an. Conform estimarilor operatorilor de pe piata, aceste statiuni vor fi preferate de turisti, datorita distantei fata de Mamaia si deci de militarii americani. „Pe langa faptul ca sunt relativ departe de Mamaia, in aceste statiuni au aparut anul trecut cateva hoteluri bune, la preturi rezonabile. Este posibil ca ele sa mareasca tarifele pentru 2003 peste rata inflatiei (17,8%), daca vor exista cereri numeroase”, afirma Dan Anghelescu, proprietarul agentiei de turism La Piovra. Cat despre Neptun-Olimp, gradul de ocupare pentru vara 2003 este greu de estimat. Motivul? Hotelurile de aici au fost privatizate abia anul trecut, deci nu se vor bucura decat de investitiile strict necesare functionarii, ceea ce ar conduce in mod normal la tarife accesibile majoritatii romanilor. Cum insa sezonul scurt si lacomia hotelierilor pot da nastere la tarife uneori astronomice, ministrul Dan Matei Agathon i-a sfatuit deja sa tina cont de ceea ce se intampla in lume: „Exista posibilitatea ca tari cu traditie in turism, cum este de exemplu Turcia, sa reduca preturile foarte mult in sezon, pentru a atrage turisti”. Acesta este un avertisment pentru societatile de turism din Romania, care, in cazul unor oferte speciale promovate de Turcia, s-ar putea trezi fara o parte importanta de clienti.

Armata americana are contract pana la 1 august

Reprezentantii companiilor hoteliere de pe litoral si cei ai agentiilor de turism s-au intalnit in perioada 18-21 martie la Bursa de Turism de la Mamaia, pentru a negocia si incheia contracte pentru sezonul estival. Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism, cea care a organizat Bursa de Turism, apreciaza ca procentajul cu care s-au majorat tarifele nu depaseste rata inflatiei. „Exista insa situatii in care hotelurile au trecut la o categorie superioara de clasificare fata de cea de anul trecut, iar in aceste cazuri au fost operate majorari de tarife”, afirma Daniel Vasilescu. Nu toti hotelierii care au participat la bursa au avut tarifele pregatite, multi venind sa tatoneze terenul si sa studieze oferta concurentei.
Mutatia catre sudul litoralului va avea loc in contextul in care contractele celor opt hoteluri cu armata americana au fost prelungite pana la 1 august a.c, iar surse din industria hoteliera vorbesc despre sansele foarte mari ca o baza militara permanenta sa fie infiintata in zona. Deocamdata, militarii americani sunt aproape invizibili in Mamaia. Doar hotelurile pazite, ingradite de bariere si vesnic cu draperiile trase in toate camerele, astfel incat nici un cameraman insistent sa nu surprinda vreo imagine compromitatoare, politia omniprezenta in Mamaia si Constanta, precum si elicopterele pe care este imposibil sa nu le auzi iti reamintesc faptul ca zona este intesata de soldati americani. Atat de multi, incat nu mai au loc nici macar la Mihail Kogalniceanu, asa ca in schema a intrat si aeroportul de la Timisoara.
Prezenta soldatilor americani ii va deranja, probabil, mai mult pe turistii straini asteptati in Mamaia. Conform informatiilor furnizate de Ministerul Turismului, in jur de 60.000 de nemti ar trebui sa-si petreaca vacanta pe litoralul romanesc, adusi de cei mai mari touroperatori: TUI, Thomas Cook-Neckerman si ITS Reisen. Problema este ca prima serie de turisti germani va veni pe 8 mai a.c. cu o cursa charter, programata initial sa aterizeze – unde in alta parte? – decat pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu. Cum nu prea sunt sanse ca avioanele americane sa-si ia zborul catre alte destinatii, exista doua variante pentru nemti: fie sa aterizeze la Otopeni si sa fie transportati cu autocarele la Constanta, fie sa aterizeze la Varna si sa treaca apoi granita in Romania. A doua varianta este mai probabila, tinand cont ca distanta de la Varna la Constanta (160 km) este mai mica decat cea de la Bucuresti la Constanta (240 km). Bineinteles, costurile ar urma sa fie suportate de partea romana, ea fiind cea care modifica conditiile din contract.

Hotelurile contractate de germani sunt pline de americani

La fel de posibil este ca nemtii sa se razgandeasca si sa nu mai plece nicaieri, data fiind situatia economica proasta a Germaniei si faptul ca rezervarile facute de ei nu implica plata unui avans pentru hotelierii de pe litoral. Mai mult, majoritatea hotelurilor contractate de germani in Mamaia sunt in prezent ocupate de americani. Daca acestia nu vor pleca, probabil ca nemtilor li se vor oferi alte hoteluri, pentru ca, asa cum a declarat Dan Matei Agathon, „Pe litoral avem 40.000 de camere, deci sunt suficiente locuri de cazare pentru toata lumea”. Problema nu este numarul locurilor de cazare, ci standardele lor. Este greu de crezut ca un turist strain care a platit un sejur la un hotel de patru stele, ca de exemplu Savoy, sau la unul de trei stele, cum este Central, va accepta sa fie mutat la un hotel de doua stele sau la un hotel de trei stele cum sunt cele din Neptun-Olimp, care nu au fost renovate de ani de zile.