UE ripostează: tarife de 30% pentru exporturile americane

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a anunțat, miercuri, că UE va combina într-un singur pachet o listă deja aprobată de tarife pentru 21 de miliarde de euro de produse americane și o altă listă propusă anterior pentru 72 de miliarde de euro de produse americane.

Noile tarife ar intra în vigoare în luna august, dacă președintele SUA, Donald Trump, își va pune în aplicare planul de a taxa majoritatea exporturilor blocului comunitar după data de 1 august 2025, transmite Bloomberg.

Donald Trump
Donald Trump (SURSA FOTO: Facebook, Donald J. Trump)

UE ar putea folosi ACI

Planul UE vine în contextul în care statele membre, inclusiv Germania, și-au înăsprit pozițiile ca răspuns la atitudinea SUA față de negocieri. Germania ar fi dispusă să sprijine chiar activarea instrumentului UE de combatere a coerciției – ACI, a dezvăluit un oficial guvernamental sub rezerva anonimatului.

„Ne apropiem acum de faza decisivă în disputa tarifară cu SUA. Avem nevoie de un acord echitabil, fiabil, cu tarife reduse.

Fără un astfel de acord, riscăm incertitudinea economică într-un moment în care, de fapt, avem nevoie exact de opusul”, a declarat, marți, cancelarul Germaniei, Friedrich Merz.

Friedrich Merz (CDU)
Friedrich Merz (SURSA FOTO: Deutscher Bundestag)

Tot mai multe state membre fac presiuni asupra Bruxelles-ului pentru utilizarea ACI în cazul în care nu se ajunge la un acord comun cu SUA. Totuși, ACI ar intra în joc doar dacă un acord comun nu se materializează în curând, activarea sa necesitând o majoritate calificată a statelor membre care să susțină demersul.

ACI este cel mai puternic instrument comercial al UE. Instrumentul este conceput ca un mijloc de descurajare. ACI ar permite UE să lanseze o gamă largă de măsuri de retorsiune, inclusiv noi taxe asupra giganților americani din domeniul tehnologiei, reduceri specifice ale investițiilor americane și limitarea accesului la piața UE.

Bruxelles-ul vrea să mențină negocierile cu Washington-ul

Deși unele state membre au făcut presiuni pentru utilizarea ACI, majoritatea doresc să aștepte să vadă cum evoluează situația, după 1 august 2025.

Preferința majorității este de a continua negocierile cu SUA, în încercarea de a găsi o soluție la impasul în care se află UE.