Uniunea Europeană are un plan secret pentru „războiul gazelor” cu Rusia. Cu privire la acest subiect scrie Bruno Waterfield, editorialist la ziarul Times, potrivit News Mail.ru

Potrivit editorialistului, inițiativa aparține Spaniei și este menită pentru ca „UE să nu mai fie ostatică a Moscovei”.

Planul, care a fost analizat de autorul materialului, precizează că Madridul propune membrilor UE să achiziționeze rezervele strategice de combustibil într-un bloc unitar, combinând puterea de cumpărare a țărilor.

Potrivit miniștrilor europeni ai energiei, această măsură ar contribui la „contracararea eforturilor Rusiei de a limita aprovizionarea și de a crește prețul” gazelor.

Prețul gazelor în Europa a crescut de peste trei ori și jumătate de la începutul anului, iar pe 20 septembrie, costul acestora a depășit 900 de dolari pe mia de metri cubi. Printre motivele creșterii prețurilor se numără noile obstacole în calea certificării gazoductului Nord Stream 2, prețurile ridicate pentru cotele de emisii de carbon în Europa și, în cele din urmă, o creștere a cererii de gaze în Asia, unde economiile se recuperează după pandemia de coronavirus. Prețul gazelor a crescut, de asemenea, din cauza epuizării rezervelor din depozite.

Gazprom a anunțat finalizarea completă a Nord Stream 2 la 10 septembrie. Cu toate acestea, conducta trebuie să fie certificată în Germania înainte de a începe să transporte gaze.

Europa este afectată

Amintim faptul că rolul Nord Stream 2 este acela de a livra gaze ruseşti direct în Germania via Marea Baltică, ocolind Ucraina şi Polonia. La începutul lunii septembrie, construcția gazoductului a fost finalizată, iar autoritatea de reglementare din Germania a anunţat că are patru luni la dispoziţie pentru a finaliza certificarea proiectului, după primira tuturor documentelor necesare pentru licenţa de operare.

Despre acest lucru, directorul general al grupului energetic ucrainean Naftogaz, Iuri Vitrenko, a spus că Gazprom reţine în mod deliberat livrările către Europa, blocând accesul la sistemul de livrare a gazelor din Ucraina al altor companii ruseşti şi blocând exporturile din Asia Centrală care pot ajunge în Ucraina via Rusia. În acest context, el consideră că este vorba despre o arm[ geopolitică.

”Acesta este un semn foarte clar că în acest moment se folosesc de gaze ca de o armă geopolitică”, a spus Vitrenko.

În 2014, relațiile Ucrainei cu Rusia s-au prăbușit după ce Moscova a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina şi a sprijinit separatiştii prorusi din regiunea Donbass din estul Ucrainei. În acest context, Ucraina spune că conflictul de şapte ani a ucis peste 14.000 de oameni.

În ceea ce privește prețurile gazelor europene, acestea au crescut cu peste 250% din ianuarie, în timp ce contractele de referinţă ale energiei electrice din Franţa şi Germania s-au dublat.

Miniştrii Energiei din UE s-au arătat și ei îngrijorați de aceste lucruri și au avut mai multe întâlniri în Slovenia săptămâna aceasta pentru a discuta despre politica energetică a blocului.

La rândul ei, cancelarul german Angela Merkel a încercat să calmeze îngrijorările îndelungate cu privire la conducta Nord Stream 2, în timpul ultimei sale vizite la Kiev înainte de a părăsi funcţia.

Sursa foto: Dreamstime