Rusia neagă acuzaţiile Kievului, ale unor state occidentale şi ale NATO potrivit cărora a trimis trupe din armata sa naţională să-i ajute pe rebelii proruşi în estul Ucrainei. Peste 6.000 de persoane au fost ucise în estul Ucrainei de la începutul acestui conflict armat, în aprilie 2014.

Rebelii proruşi au cucerit porţiuni semnificative în regiune, inclusiv nodul feroviar Debalţeve. Separatiştii neagă că au primit ajutor din partea Moscovei.

Rolul Rusiei este pus din nou pe tapet, după ce sâmbătă au fost capturaţi doi bărbaţi despre care Kievul afirmă că sunt militari ruşi de elită care acţionau în estul Ucrainei. Într-o înregistrare video, cei doi au confirmat că sunt militari ruşi aflaţi în serviciul activ, dar Moscova a afirmat că nu mai erau angajaţii statului rus în momentul în care au fost prinşi.

"Am să vă spun absolut clar că aceasta nu este o luptă cu separatişti susţinuţi de ruşi, este un război real cu Rusia", a declarat Poroşenko. "Faptul că am capturat soldaţi din cadrul forţelor speciale ruse este o dovadă puternică a acestui lucru", a subliniat el.

Întrebat dacă se teme de o ofensivă a Rusiei în timpul verii, Poroşenko a răspuns că nu se teme de nimic. "Cred că rusii pregătesc o ofensivă, cred că trebuie să fim pregătiţi şi cred că nu le dăm nici cea mai mică şansă a unei provocări", a continuat preşedintele ucrainean, adăugând că "acest lucru va fi în totalitate responsabilitatea lor".

Poroşenko a mai declarat că, în pofida faptului că nu are încredere în Putin, nu are altă opţiune decât diplomaţia. Liderul de la Kiev a spus că se teme că bucăţi din Ucraina ar putea să nu fie luate înapoi de la rebelii proruşi doar prin mijloace militare – ceea ce înseamnă că diplomaţia este singurul răspuns.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat marţi Rusia să pună capăt exerciţiilor din apropierea frontierei cu Ucraina şi a cerut Moscovei "să fie mai transparentă în privinţa activităţilor militare".

Un armistiţiu a fost semnat la Minsk, în februarie, însă luptele între forţele naţionale ucrainene şi forţele rebele proruse continuă de atunci. Poroşenko a declarat săptămâna trecută că cel puţin 83 de militari ucraineni au fost ucişi după intrarea în vigoare a armistiţiului.

Cel puţin patru militari ucraineni au fost ucişi marţi în regiunea Lugansk, din estul ţării. Guvernatorul regiunii a declarat că militarii au fost atacaţi de rebeli proruşi în apropiere de satul Katerinovka.